Május 20-án, egy uniós szóvivő jelentette be, hogy egyedül a magyar kormány jelezte az összes tagállam közül, hogy nem kíván részt venni az EU újabb Pfizer-rendelési keretszerződésébe. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter aznap a kormányinfón ezt úgy jelentette be, hogy Magyarország nem rendel több Pfizer-vakcinát, s azzal indokolta a döntést, hogy itthon vakcinabőség van, az oltási hajlandóság pedig lecsökkent. Bőven keleti és nyugati vakcina is rendelkezésre áll, csak Pfizer és Moderna gyártmányú készítményekkel is meg tudják oldani az ötmilliós oltotti szám újravakcinázását.

Az EU-s beszerzésben 19 millió Pfizer-vakcinát lehetne vásárolni, amire Gulyás szerint azért sincs szükség azért sem, mert mire az újraoltás aktuális lesz, a magyar vakcinagyár is üzembe állhat. Kifogásolta azt is, hogy az összes adagért 120 milliárd forintot kellene fizetnie az országnak, továbbá, hogy hogy csak Pfizert rendelhetünk.. Az Európai Unió közös vakcinabeszerzéséből nekünk jutó 3,5 millió adag Moderna-vakcina feléről, 1,74 millió adagról már korábban lemondott a kormány, a felszabaduló oltásokra hamar lecsaphattak más uniós országok.

Kunetz a kimaradás kapcsán arra figyelmeztet, hogy ezzel nemcsak a raktárkészlet növeléséről mondott le a kormány, hanem a variánsok elleni további gyors védelemről is. Hiszen az ismert tény, hogy a legkorszerűbb mRNS vakcinákat lehet leggyorsabban átalakítani a mutánsok elleni védekezéshez, és az Európai Unió éppen ilyen vakcinát kötött le az elkövetkező évekre.

Az új közös vakcinabeszerzési szerződésben 900 millió adag oltóanyag a jövőben felbukkanó vírusvariánsokkal szemben is védene. Az 500 milliós lakosú Európai Unióban ez a 900 millió adag éppen elég lenne egy következő vírusmutáns gyors kezeléséhez. Nekünk ez nem kell. Ahogy két év múlva is esedékes újraoltás lehetősége sem - írja blogjában a szakértő, kiemelve, hogy Magyarországon haltak meg a legtöbben népesség-arányosan a koronavírus következtében a világon, lassan a halottak száma eléri a 30 ezret, de még ezek után sem készülünk fel a legrosszabb lehetőségekre.

A visszalépést kommentálva Rusvai Miklós virológus is úgy vélte, a Pfizer hatékony vakcina, erős iránta a bizalom, ezért jelentősen növelhető vele az átoltottság. Ennek hiányában aligha lesz elkerülhető a negyedik hullám.

Az oltási kampány során a kormányzati kommunikáció egyik fő üzenete az volt, hogy az elrontott uniós vakcinabeszerzések, a szállítás akadozása, lassúsága, összességében Brüsszel hibája miatt volt szükség a keleti vakcinák beszerzésére, és ezek tették lehetővé az oltások felgyorsítását. Azt a tényt azonban nem közölték, hogy a keretmegállapodások megkötése után a szállítási megrendeléseket már a tagállami kormányok kötötték, így az ütemezésbe is érdemi beleszólásuk volt

- hívja fel a figyelmet közleményében Újhelyi István, EP-képviselő, az Európai Parlament közegészségügyi bizottságának tagja.