Miután április elején az Emmi egészségügyért is felelős minisztérium előírta, hogy a kórházi ágyak 60 százalékát ki kell üríteni, hogy szükség esetén ezeken koronavírusos betegeket ápolhassanak, Tóth Bertalan, az MSZP elnöke 91 magyarországi kórháznak tett fel kérdéseket, a járvány miatt felszabadított ágyakkal kapcsolatban.

Emlékezetes, hogy több orvos jelezte, hogy ez nagyon nagy túlzás, és nem látszik számítás, ami ennyi üres ágyat indokolna. Ráadásul életmentő kezelések maradhatnak félbe, ha el kell küldeniük a betegeket. Két kórház igazgatóját Kásler Miklós miniszter leváltotta, mert nem haladtak elég gyorsan a betegek hazaküldésével. Az Operatív Törzs azt állította, hogy a kórházi ágyak 58 százaléka eleve üres volt az intézkedés előírásakor, és így csak 2 százaléknyi ágyról küldtek el betegeket. Orbán Viktor miniszterelnök ezzel szemben azt mondta, hogy 16 százaléknyi ágy nem volt üres a felszabadítás elrendelésekor.

A 444.hu szerint Tóth Bertalan közvetlenül a kórházakhoz fordult, többek között az alábbi kérdésekkel:

  • Hány ágyat kellett felszabadítani? (telephelyenként)
  • Hány beteget kellett hazaküldeni?
  • Hazaküldés előtt végeztek-e rajtuk vírustesztet?
  • Tájékoztatták-e a betegek lakóhelye szerinti helyi önkormányzatot, hogy ellátásra szoruló személyek hazaszállítása történik?
  • Hogyan állnak védőfelszerelésekkel és az egészségügyi dolgozók tesztelésével?

A 91 kórház közül egyik sem válaszolt, mindegyik az Operatív Törzshöz irányította a politikust, viszont az egyik válaszból kiderült, hogy nem maguktól utasították el a választ, hanem azért, mert erre kaptak utasítást a minisztériumtól.

A 444.hu szerint a szocialista képviselő ezek után Pintér Sándorhoz és Kásler Miklóshoz, az Operatív Törzs irányítóihoz fordult, és nekik is elküldte a kérdéseit. Ez április 20-án történt, de választ tőlük sem kapott.