A fertőzöttek száma a szombat reggeli adatokhoz képest 57 fővel 2500-ra emelkedett, vasárnap reggelig újabb 10 fővel 272-re nőtt az elmúlt 24 órában elhalálozottak száma.

A koronavirus.gov.hu szerint mind krónikus betegek voltak, életkorulk 37 és 85 év között szóródik. A 37 éves beteg a kormányzati portál szerint egy kórosan elhízott nő volt. Rajta kívül még egy 65 év alatti páciens hunyt el, ő egy 58 éves férfi, aki iszkémiás szívbetegség, szívelégtelenség, krónikus veseelégtelenség szerepel a kormányzati portál táblázatában feltüntetett egyéb alapbetegségei között.

Vasárnapra a kórházakbank ápoltak száma a szombati 899-ről 927-re emelkedett,  koronavírusos beteget kezelnek kórházban, a lélegeztetőgépen lévők száma pedig 54-ről 56-ra emelkedett. A betegek számának növekedése miatt a kórházak országszerte növelik ágykapacitásaikat készülve a tömeges megbetegedések fázisára - jegyzi meg a kormányzati portál. A kórházakból 485-en távoztak felgyógyultan, számuk 27-tel emelkedett.

Magyarországon továbbra is Budapest a legfertőzöttebb a nyilvánosságra hozott korányzati adatok szerint, itt 1274 Covid-19-beteget tartanak számon. Ezt Pest megye követi 350 fertőzöttel, de közben Fejér megye is zárkózik fel, itt már 251 covid-beteget tartanak számon. A többi megyében a hivatalos adatok szerint 100 alatti a nyilvátartott fertőzöttek száma.

A kormányzati portál emlékeztet: Magyarország a csoportos megbetegedések szakaszában van, ez azt jelenti, hogy közösségben, személyes érintkezések útján terjed a fertőzés. Magyarországon is már bárhol és bárkiben jelen lehet a vírus. A beazonosított koronavírus-fertőzötteknél jóval nagyobb a tényleges vírushordozók száma, akik fertőzhetnek. A tömeges fertőzés lelassításához nagyon fontos, hogy az idősek, a diákok, a külföldről hazatérők, és aki teheti, az maradjon otthon, továbbá mindenki tartsa be az ajánlásokat és a kijárási korlátozásokat. Különösen kérjük a budapestieket, hogy tartsák be a korlátozásokat, mert a fővárosban van a legtöbb fertőzött.