Idén márciusban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatai szerint 140,8 millió liter benzin és 276 millió liter gázolaj fogyott a magyarországi töltőállomásokon.

Ez a mennyiség a benzin esetében 12,3, a gázolajnál pedig 7,5 százalékos visszaesés 2019 hasonló időszakához képest. Benzinből kevesebb fogyott, mint januárban vagy februárban, amire az elmúlt években nem volt példa. A gázolajfogyasztás is csak épphogy meghaladta az első két hónapét, pedig egy átlagos évben jelentősen meg szokott ugrani a forgalom.

Idén márciusban ráadásul 22 munkanap volt (15-e hétvégére esett), szemben a tavalyi 20-al.

A benzin esetében ennél nagyobb mértékű visszaesésre utoljára 2010 decemberében, a gázolajnál pedig 2013 októberében volt példa.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint a benzinkutak forgalma - amelybe nem csak az üzemanyagok, hanem a shopok is beletartoznak - 133,6 milliárd forintot tett ki most áprilisban. Ez kiigazítás nélkül 4,8, a naptárhatástól megtisztítva 16,7 százalékos csökkenés.

Csökkent a szabadforgalomba kerülő mennyiség is

A kereslet csökkenése nem csak a benzinkutak forgalmában érhető tetten, de a NAV jövedékitermék-statisztikájában is látható csökkenés, bár ezt igazán csak hosszabb távon érdemes vizsgálni. Itt nem az elfogyasztott, hanem a kutakra, illetve a fuvarozók és az agrárcégek saját tárolóiba kerülő mennyiség látható.

Ez ugyanakkor márciusban még nem gyűrűzött át a költségvetésbe, ugyanis üzemanyag jövedéki adó jogcímén 46,4 milliárd forint folyt be az államkasszába, egymilliárddal több, mint tavaly ilyenkor.

Brutális mínuszt hozhat az április

Bár a hivatalos április adatokra még várni kell, a márciusi számok nem sok jóval kecsegtetnek. A visszaesés annak ellenére tetemes, hogy

  • az első hazai megbetegedést március 4-én jelentették be hivatalosan,
  • az oktatás csak 16-án állt le teljesen
  • és a kijárási korlátozás csak március 28-án lépett életbe.

Korábban Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára arról beszélt, hogy áprilisban a gázolaj 25, a benzin forgalma pedig 30 százalékkal eshetett vissza, de nem éves bázison, hanem az amúgy is gyenge márciushoz képest. Az sem szokványos, hogy olyan nagy kutak, mint a Shell vagy a Mol kútbezárásra kényszerülnek, vagy csökkentik a nyitvatartási időt.