Rusvai Miklós a negyedik hullám csúcsát körülbelül novemberre jósolja. Szerinte hirtelen emelkedés lesz az esetszámokban, de nem a fertőzöttek száma nem fog olyan magasra futni, mint a harmadik vagy a második hullám idején.

A negyedik hullám nem hagy maga után annyi halottat, nem lesz annyi lélegeztetőgépes, nem lesz annyi súlyos beteg, erre már biztosíték a körülbelül 65 százalékos átoltottság – fogalmazott a virológus az M1-en.

A fertőződést a vakcina nem akadályozza meg, vagyis a fertőzöttek száma lesz majd magas, de a betegek, a lélegeztetőgépen lévők és a halottak száma nem – tette hozzá.

A szakértő véleménye szerint 80 százaléknál nagyobb a valószínűsége annak, hogy előbb-utóbb mindenki fertőződni fog. Akik nem oltatták be magukat, azok nem védettek, akik oltatták magukat, azok igen. Tehát a különbség annyi, hogy aki oltatta magát az nem betegszik meg, aki nem oltatta magát, az a fertőzés következtében megbetegszik.

„A vakcinák 99 százalék fölötti arányban védenek attól, hogy valaki meghaljon vagy lélegeztetőgépre kerüljön” – fogalmazott Rusvai Miklós.

Elmondta, hogy az oltottak szervezetében nem csak nem alakulnak ki tünetek, hanem sokkal kisebb mennyiségű vírus termelődik, vagyis kisebb lesz a környezet vírusterhelése az oltottak közelében, ezért mások kevésbé kaphatják meg a fertőzést.