Az idei év első negyedéve során a magyarországi ajánlatkérők összesen 1702 eredményes közbeszerzési eljárást folytattak le  704,2 milliárd forint értékben. Az eljárások két módon zajlanak le: nemzeti, illetve uniós eljárásrendben. Mindkét kategóriában csökkent az egyajánlatos eljárások száma és értéke. 

Az egy eljárásra érkező ajánlatok száma átlagosan 7,4 volt, ami eljárásonként átlagosan egy ajánlattal volt több, mint az előző két év azonos időszakában. A mutató a Hatóság szerint évek óta magas, így a hazai közbeszerzési piacon fennálló versenyhelyzet folyamatosan biztosított. Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság elnöke elmondta, hogy a sikeresen lefolytatott közbeszerzési eljárások 81 százalékánál kis-, és közepes vállalatok voltak a nyertesek.

A közbeszerzési tárgyát tekintve az elmúlt időszakban változtak az arányok, ami elsősorban az ukrajnai háború következménye: kevesebb nagyértékű építési beruházás, így nőtt az árubeszerzések, a szolgáltatás-megrendelések aránya. Az építési beruházások 30 százalékot tettek ki, a szolgáltatás-megrendelések 36 százalékos, az az árubeszerzésekhez 34 százalékos arány társult.

Értéküket tekintve 255 milliárd forintot tettek ki a szolgáltatás-megrendelés tárgyú közbeszerzések, az árubeszerzések értéke 240 milliárd volt, az építési beruházások értéke mindössze 208 milliárd forint volt, szemben a tavalyi kiugróan magas, 949 milliárd forintos értékkel.