Eszerint a termék-külkereskedelmi egyenleg 1,0 milliárd euróval romlott. Az előző hónaphoz viszonyítva a külkereskedelmi termékforgalom szintje az exportoldalon 3,4, az importoldalon 0,3 százalékkal csökkent.

Idén júniusban a kivitel értéke 11 milliárd 873 millió eurót (4679 milliárd forintot), a behozatalé 12 milliárd 344 millió eurót (4856 milliárd forintot) tett ki.

A termék-külkereskedelmi hiány 471 millió euró (176 milliárd forint) volt.

A kivitel 76, a behozatal 70 százalékát az EU tagállamaival bonyolítottuk le - adta hírül a KSH.

Még tovább nőhet a hiány

A várakozásoknál lényegesen nagyobb, 471 millió euró hiány keletkezett a külkereskedelemben júniusban a májusi 96 millió euró deficitet követően. Az idei első félévben 16,2 százalékkal nőtt az export, míg 27,4 százalékkal az import euróértéke, ennek megfelelően 5713 millió euróval romlott a külkereskedelmi egyenleg, így 2158 millió euró hiányt mutatott az egy évvel ezelőtti 3555 millió euró többlettel szemben.

Az orosz-ukrán háború érdemben felülírta a külkereskedelmi kilátásokat. Az energiahordozók és más nyersanyagok árainak drasztikus emelkedése szignifikánsan rontja a cserearányokat, amit csak kismértékben ellensúlyozhat a nemzetközi piacokhoz képesti olcsóbb orosz olajár. Az energiaegyenleg önmagában 4450 millió euróval járult hozzá a külkereskedelmi mérleg romlásához az első öt hónapban, azaz a romlás szignifikáns részéért felelős - kommentálta a friss adatokat Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője.

A beruházások és a fogyasztás lassulása miatt a külkeregyenleg romlása mérséklődhet a következő hónapokban, amit az ellátási problémák, a chiphiány fokozatos enyhülése, valamint új termelőkapacitások üzembe helyezése is támogathat. Ezzel együtt Suppan 2022 egészében 4,5-5 milliárd eurós dificitre számít a tavalyi 1,9 milliárd euró többlet után.