Mintegy 8,9 százalékkal meghaladta a januári ipari termelés volumene az egy évvel korábbit. A munkanaphatástól megtisztítva a termelés 7,1 százalékkal emelkedett - adta hírül a KSH.

Tavaly decemberben ugyanakkor 5,8 százalékos fellendülésről számolt be a hivatal, míg a novemberi adatokhoz képest enyhe, 0,1 csökkenést regisztráltak.

A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2021 decemberéhez képest 1,9 százalékkal nőtt.

A bővüléshez a feldolgozóipari alágak többsége hozzájárult. A legnagyobb súlyú járműgyártás hathavi csökkenés után újra nőtt, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása gyakorlatilag stagnált. Az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása az ipari átlag feletti mértékben emelkedett.

A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás januárban az előző hónaphoz viszonyítva 1,9 százalékkal növekedett - írja a KSH.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. előrejelzése 2022-re szóló előrejelzésében már arról írt, hogy a magyar gazdaság 2021. évi pályája növekedési szempontból kedvezőbben alakult.  Ugyanakkor az egyensúlyi viszonyok a tervezettnél sokkal kedvezőtlenebbek lettek, az infláció és az államháztartás pénzforgalmi hiánya megugrott, a forint gyengült, a külső egyensúly jelentős passzívumba fordult.