A kiskereskedelmi forgalom tavaly novemberben 6,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit mind a nyers, mind a naptárhatástól megtisztított adatok szerint - jelentette szerdán második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az adat 0,3 százalékponttal magasabb a január 8-án közölt első becslésnél.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 4,6 százalékkal nőtt a forgalom az előzetesen jelzett 4,0 százalék helyett, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletek forgalmának növekedését 10,2 százalékról 10,4 százalékosra javította a KSH. Az üzemanyag-kiskereskedelemben az előzetes közléssel megegyező 3,7 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

Tavaly novemberben az élelmiszer-kiskereskedelem 77 százalékát adó élelmiszer-jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 5,3, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 2,1 százalékkal nőtt.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmán belül:

 

  • 17,8 százalékkal nőttek az eladások az iparcikk jellegű vegyes-,
  • 12,9 százalékkal a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk-,
  • 7,3 százalékkal a bútor-, műszakicikk-,
  • 5,1 százalékkal a textil-, ruházati és lábbeli-,
  • 4,5 százalékkal a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben.

Ezzel szemben a forgalom volumene 5,0 százalékkal csökkent a használtcikk-üzletekben.

 

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 5,0 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 2,8 százalékkal emelkedett tavaly novemberben, folytatva az évek óta tartó tendenciát. A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 3,4 százalékkal bővültek 2017. novemberben.

Tavaly novemberben az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 925 milliárd forint volt.

Az országos kiskereskedelmi forgalom 44 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 40 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 16 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

A múlt év első 11 hónapjában 4,7 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom az előző év azonos időszakához képest. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 2,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 8,0, az üzemanyag-kiskereskedelemben 3,3 százalékkal nőtt az értékesítés volumene tavaly január-novemberben.

A múlt év első tizenegy hónapjában 4,7 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom az előző év azonos időszakához képest.

Szakértők decemberre is növekedést várnak a karácsonyi vásárlási láz miatt.

A fotó forrása: Shutterstock.