A magyar össztermék 7,1 százalékkal bővült 2021-ben közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A legújabb adatközlés értelmében a tavalyi negyedik negyedévben a nyers adatok szerint 7,2, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján 7,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Az előző negyedévhez képest – a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint – a gazdaság teljesítménye 2,1 százalékkal.

Volt mire alapozni

A KSH eleve kedvező előjelek nyomán közölhette a 7 százalékot meghaladó éves növekedési adatot. A GDP volumene 6,1 százalékkal nőtt tavaly a harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva, az előző negyedévhez képest 0,7 százalékos volt a növekedés. 2021 első három negyedévében a gazdaság teljesítménye 7,1 százalékkal - a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint - 6,8 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakában mért szintet.

Az egész éves érték kiugró, a mértéke így is meghaladta a várakozásokat. - Az év utolsó három hónapja elsősorban az ipar év végi magára találásának köszönhetően a korábban általunk vártnál jobban alakulhatott, így a teljes 2021-e évben 6,8-6,9 százalék közötti reál növekedési ütemet mutathatott a GDP – írta az adatok publikálását megelőzően Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője. A CIB várakozása megfelelt a piaci várakozásoknak.

Az eddig megismert 2021-es makrogazdasági adatok eleve kedvező képet festettek. Tavaly decemberben az ipari termelés 5,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, az év egészét nézve a termelés volumene 9,6 százalékkal nagyobb volt, mint 2020-ban.

Decemberben öt hónapot követően már újra pozitív volt a termék-külkereskedelem egyenlege. Az export euróban számított értéke 20, az importé 21 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál. Az export euróértéke 34, az importé 33 százalékkal magasabb volt a 2019. decemberinél.

Előre tovább

A tényleges adat így jócskán meghaladta a hivatalos kormányzati prognózist is. A kormánytagok, így Orbán Viktor miniszterelnök is 6,8 százalékot emlegetett nyilatkozataikban, viszont hivatalosan a gazdasági kormányzat 2025-ig szóló gazdasági előrejelzésében 6,4 százalék szerepel.

Az aktuális várakozás szerint idén már lassabb, 5,9 százalékos növekedés várható, ami után a folyamatosan mérséklődik, de még 2025-ben is 4 százalékot meghaladó növekedéssel számol a Pénzügyminisztérium.

Ez abból a szempontból észszerű, hogy a 2020-as, a világjárvány legrosszabb idejét hozó évében 4,7 százalékos zsugorodás volt a viszonyítási alap a 2021-es növekedéshez, ráadásul 2022 választási év, amihez az egyes kormányzati juttatások már a tavalyi adatban is éreztették hatásukat.

A KSH ezúttal csak a főbb számokat a közölte, a mostani GDP adatközlés részletesése március 2-án lesz.