Akár a fizetésének az ötödét is megkaphatják az IT-szektor egyik cégének alkalmazottai egy hóközi utalás keretében, ugyanis a bérindexálás mellett döntött az amerikai központú multicég, az Unisys magyarországi leányvállalata.

A vállalat a két budapesti irodájában 780 embernek ad munkát, tizenöt éve vannak jelen Magyarországon, tavalyi árbevételük az Opten adatai szerint meghaladta a 10,5 milliárd forintot.

Az ukrajnai háború kitörése után döntöttek arról, hogy a magyarországi munkatársak fizetésének a reálértékét szeretnék megőrizni,

mondta a Napi.hu-nak Makk Norbert, az Unisys európai Solutions Center vezetője.

háború kitörése után a cég munkavállalói is nehéz gazdasági környezettel szembesültek, a fokozódó infláció mellett a forint/euró árfolyama is jelentős értékvesztést jelentett számukra.

Makk Norbert hangsúlyozta, hogy noha a kollégák továbbra is forintban kapják meg alapbérüket, minden hónapban extra juttatás keretében átutalják nekik azt a különbözetet, ami fizetésük aktuális árfolyamon euróban számolt reálértéke és a februárban, a háború kitörése előtt jellemző árfolyamon euróban számolt reálértéke között fennáll.

Azonnal reagáltak

Az ilyen típusú juttatás különlegesnek számít a piacon, ráadásul az Unisys az elsők között vezette ezt be  márciusban - tette hozzá.

Az indexálással az Unisys azt célozza meg, hogy a fizetések euróban kifejezett értéke megőrizze a reálértékét forintban is, és megkímélik a kollégákat az árfolyam ingadozás miatti kockázattól. A forintárfolyam romlása ellenére a kollégák bére megőrizte versenyképességét - emelte ki Makk Norbert. A kompenzációt havi rendszerességgel, hóközi utalás keretében kapják meg a kollégáik.

Az alkalmazottak legnagyobb része service desk munkakörökben nyújt informatikai támogatást világszerte számos ügyfélnek 14 nyelven, illetve korszerű felhő- és infrastruktúra megoldások támogatásán és fejlesztésén dolgozik.

Arra a kérdésre, hogy nagyságrendileg mekkora összeggel kompenzálják az alkalmazottakat, a center vezető elmondta:

jelenleg februárhoz képest az euró/forint árfolyama 3-19 százalék között változott, ezekkel az aktuális mutatókkal, mindenkinek a saját béréhez képest utalják az extrajuttatást.

A szakember úgy véli, az informatikai piacon éles verseny zajlik a szakemberekért és számos munkaerőpiaci kihívással szembesültek a világjárvány miatt. A magyarországi munkatársaik 54 különböző országból érkeztek, és jellemző volt például, hogy sok külföldi diák a tanulmányai mellett, részmunkaidőben dolgozott a cégnél. A Covid-19 alatt a vendéghallgatók száma csökkent, de idén több más, a juttatások körét bővítő intézkedés mellett a bérindexálás nagy szerepet játszott abban, hogy bővült a csapat és éves méréseik szerint a kollégák elégedettsége is jelentős mértékben megnőtt.