Kedden közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a foglalkoztatottság és munkanélküliség február és április közötti gördülő negyedéves adatait. A 2018. január-márciusi időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 435 ezer volt, 67 ezerrel, 1,5 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A munkanélküliségi ráta a január-márciusi időszakban 0,7 százalékkal 3,9 százalékra csökkent az egy évvel korábbihoz képest, a munkanélküliek átlagos létszáma pedig az egy évvel korábbihoz képest 29 ezerrel, 178 ezerre csökkent.

Szerdán a beruházások első negyedéves statisztikáját közli a KSH. Tavaly minden idők legnagyobb növekedési ütemével, 16,7 százalékkal nőttek a beruházások az előző évi 16,0 százalékos visszaesést követően. A beruházások volumene a negyedik negyedévben 14,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az erőteljes növekedés továbbra is a 2014-2020-as európai uniós költségvetési ciklus forrásaiból finanszírozott fejlesztéseknek, a vállalkozások kapacitásbővítésének, valamint a lakás- és egyéb ingatlanberuházások élénkülésének köszönhető.

Csütörtökön az ipari termelői árak áprilisi statisztikáját teszi közzé a KSH. Márciusban az ipari termelői árak összességében 3,5 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva. A belföldi értékesítési árak átlagosan 3,3 százalékkal nőttek, ezen belül a feldolgozóipar árai 3,2 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz mérten. Az ipar exportértékesítési árai 3,6 százalékkal haladták meg a tavaly márciusit.

Pénteken a külkereskedelmi termékforgalom márciusi és első negyedéves adatának második becslését publikálja a KSH. Az előzetes adatok szerint az első negyedévben a kivitel euróban számított értéke 3,4, a behozatalé 3,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a 2,097 milliárd euró külkereskedelmi aktívum alig 54 millió euróval volt kevesebb a tavalyinál. Márciusban az export 3,8, az import 1,1 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A forgalom alakulásában szerepet játszott, hogy márciusban kettővel kevesebb munkanap volt, mint egy évvel korábban. A havi külkereskedelmi többlet 264 millió euróval 558 millió euróra csökkent.

Szintén pénteken közli a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) a beszerzésimenedzser-index (BMI) májusi adatát. A BMI szezonálisan kiigazított áprilisi értéke 53,3 pont volt, kisebb a márciusi 57,0 pontnál, és a hetedik legmagasabb áprilisi érték. A korábbi áprilisokkal összevetve, az idei érték meghaladta a hosszú távú áprilisi átlagot (52,0), de elmarad az elmúlt három év átlagától (54,2).

A kép forrása: Shutterstock.