„Nagyon aggódom a friss magyar törvény miatt. Jelenleg vizsgáljuk, hogy sért-e uniós jogszabályt. Én olyan Európában hiszek, amely nem rejti el a sokszínűségét a gyermekek elől. Senkit sem érhet hátrányos megkülönböztetés a szexuális irányultsága miatt" - idézte Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnökét a Népszava.

A német politikus korábban élesen bírálta a jogaikat csorbító lengyel szabályozást. “Az LMBTQI-mentes zónáknak nincs helyük a mi uniónkban” - mondta a „homoszexuális propagandát” tiltó lengyel városokról. Helena Dalli egyenlőségért felelős biztos korábban azt mondta: teljességgel elképzelhető, hogy a diszkrimináció miatt Magyarországot is a közösségi források felfüggesztésével sújtsák, akárcsak Lengyelországot.

Az Európai Bizottság tavaly elutasította hat lengyel település finanszírozását, amely korábban LMBTQI-mentes zónának nyilvánította magát. A konkrét EU-s projektekhez nem köthető magyar „pedofiltörvény” esetében nehezebbnek ígérkezik a pénzmegvonás, de egy a Népszavának nyilatkozó jogi szakértő nem zárta ki, hogy van olyan, az egyenlőség tiszteletben tartását előíró közösségi jogszabály, amely alapján elképzelhetők pénzügyi szankciók.

Alexander De Croo belga miniszterelnök csütörtökön szintén azt a véleményt fogalmazta meg, hogy az Európai Uniónak pénzügyi szankciókkal kell büntetnie az LMBTQI-közösséggel szembeni diszkriminációt és gyűlöletkeltést. Hozzátette, hogy a Benelux országok fel fogják vetni a témát a magyar jogállam helyzetéről szóló miniszteri szintű meghallgatáson.