„Magyarország számára többé nem elérhetőek a Norvég Alap 2014-2021-es forrásai" – mondta a Népszava kérdésére a oslói külügyminisztérium. Ezzel a norvég tárca egyértelművé tette: az összesen 77 milliárd forintos támogatás nem csúszik, nem átmenetileg került veszélybe, hanem végérvényesen elveszett.

A magyar kormány közben továbbra is azt kommunikálja, hogy a pénz még menthető. A Miniszterelnökség a múlt pénteken is azt írta a Népszavának: "a magyar fél javaslatot tett új határidő kitűzésével az egyeztetések folytatására”. Ugyanezen a napon Ágostházy Szabolccsal, a Miniszterelnökség uniós forrásokért felelős államtitkára egy interjúban azt mondta hogy, „egyedül a norvégokon múlik”, lesz-e megállapodás.

A 77 milliárdos támogatás mostani elveszítéséhez többéves vita vezetett. A konfliktus 2014-ben robbant ki, amikor a kormány „megtámadta” a Norvég Alapból a civileknek járó keret elosztását koordináló Ökotárs Alapítványt, mondván az sorosista szervezet. Noha a civil szervezeteknek járó támogatás csak töredéke az alap teljes összegének, a vita gyakorlatilag arra szűkült, ki koordinálja ezeknek a pénzeknek az elosztását. Erről július második feléig kellett volna megállapodni a norvég és a magyar kormánynak.

Az, hogy a norvégok szigorúan betartották a határidőt és a szerződést, alighanem a kormányt is meglepte. Erre utal, hogy egy az ügyre rálátó kormányzati szereplő még a napokban is arról beszélt lapunknak: úgy tervezték, az őszi norvég, illetve a jövő tavaszi magyar parlamenti választások után újra leülhetnek tárgyalni és megállapodhatnak.