Bár a pénz- és tőkepiacok hamar megnyugodtak a júniusi Brexit-szavazás után, néhány éven belül Magyarországot is elérhetik annak hatásai, amennyiben az EU többi tagállama nem pótolja a harmadik legnagyobb befizetőjének számító Nagy-Britannia által az uniós költségvetésbe 2019-2020 között fizetendő 23-24 milliárd eurónyi összeget - derül ki az Equilor Befektetési Zrt. legfrissebb elemzéséből. Kiss Mónika, az Equilor vezető elemzője szerint ebben az esetben hazánk több, mint 400 milliárd forinttól esne el.

A brit kilépés első közvetlen hatásai 2017-ben jelentkezhetnek: a brit GDP 1 százalékkal eshet vissza, és zsugorodhat a lakossági fogyasztás is. A Brexit részletei még nem tisztázottak, így biztosan kieső forrásokról még nem lehet beszélni, és elképzelhető olyan megoldás is, melyben a szigetország továbbra is befizetne az uniós költségvetésbe, amiért cserébe széleskörű hozzáférést kapnának az európai piachoz - vélik az elemzők.

A világ jegybankjainak vezető problémája a stagnáló infláció, amely elsősorban a korábban zuhanó olajár következménye. Az olaj ára a jelenlegi 45-50 dolláros sávból felfele indulhat, és az év végére 55-60 dollár között mozoghat.

Mi lesz Magyarországgal?

Magyarországon az infláció az elmúlt évben elszakadt az MNB 3 százalékos céljától, miközben a lakossági fogyasztást a tovább csökkenő árakra vonatkozó várakozás is befolyásolja, ami pedig a gazdasági növekedés szempontjából az egyik legfontosabb összetevő. Az Equilor szerint az átlagos infláció idén 0,3, míg jövőre 2 százalék lehet.

A másik kulcskérdés a magyar gazdaság szempontjából a GDP növekedési üteme, mely idén az Equilor szerint elmaradhat a kormány által kitűzött 2,5 százalékos céltól, és 2 százalékon állapodhat meg.

Az államháztartás 2 százalékos hiánycélja az Equilor szerint idén teljesíthető, de a következő években az egyenleg romolhat, jövőre a deficit elérheti a 2,4 százalékot.

Mit lépnek a hitelminősítők?

A javuló makromutatókat ősszel - a Fitch tavaszi felminősítése után - a Moody's is pozitívan értékelheti, miközben az S&P esetében az Equilor egyelőre nem számít az adósbesorolás javítására. Befektetői szempontból az egyik legfontosabb kérdés, hogy az újabb felminősítés milyen hatással lenne a magyar pénz- és tőkepiaci árazásokra.

A Fitch lépése után érezhető vételi erő jelent meg a magyar kötvények másodpiacán és rövidebb ideig a részvénypiacon is, mivel ez utóbbi esetében az alapok már jóval hamarabb elkezdték a vásárlásokat, ami a BUX index tavalyi ralijában is látható volt. Amennyiben újabb felminősítés érkezik, az elsősorban a forintkötvények piacán hozhat érdeklődést, míg a devizakötvények és részvények esetében inkább már csak rövidtávú pozitív hatások várhatóak.

Az MNB idén ősztől új területre koncentrál

A monetáris politikai döntések hangsúlya az alapkamatról fokozatosan két másik eszközre helyeződik át. Az egyik ilyen eszköz a - jelenleg 120 bázispont szélességű - kamatfolyosó fenntartása, melynek tetején a jegybank az egynapos lejáratú hitellel korlátozza a bankközi kamatlábak emelkedését, míg a kamatfolyosó alján korlátlan mértékben hajlandó befogadni az átmeneti likviditástöbbletet a bankközi piacról. Augusztustól a korábbi heti gyakoriság helyett havonta egy alkalommal kerül sor az irányadó három hónapos jegybanki betéti eszköz tenderére, októbertől pedig korlátozni fogják az ott elfogadott banki ajánlatok mennyiségét.

A fő változás, hogy az MNB mostantól nem csak a kamatról és kamatfolyosóról dönt, hanem negyedévente határoz a következő negyedév mennyiségi korlátozásáról is. Ezek a döntések közvetve befolyásolhatják a forint árfolyamát is. Összességében az Equilor az idei és a jövő évben az alapkamat 0,9 százalékon tartására számít, miközben az euró árfolyama a jelenlegi 307-318 forintos sávban mozoghat.

Jól teljesített a magyar tőzsde

A magyar részvénypiac a nyár folyamán erősödött, mely mögött elsősorban a vezető tőzsdék jó teljesítménye, és a kedvező magyar makroadatok álltak. Az amerikai részvények új csúcsra kapaszkodtak az elmúlt hónapokban, negatív korrekció jelei egyelőre nem látszanak. Az európai részvénypiacon a külső környezet még támogatóbb (alacsony kamatszint, Európai Központi Bank likviditást ösztönző programja) az árfolyamok alakulása szempontjából, azonban itt több olyan kockázati elemmel (EU gazdasági teljesítménye, hitelkihelyezések mérsékelt növekedése, olasz bankszektor helyzete, Brexit hatások) is számolni kell, melyek fékezik a részvényindexek további emelkedését.

A BUX index április eleje óta 7 százalékkal emelkedett, melyből a négy vezető részvény változó mértékben vette ki részét: az emelkedéshez a Richter 1, a Mol 5, a Magyar Telekom 6, míg az OTP 15 százalékkal járult hozzá.

Júniusban a tavaly év eleje óta tapasztalt rali - melynek során a BUX index közel 70 százalékkal erősödött - megtorpant, és profitrealizálási folyamat kezdődött el a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) jegyzett részvények körében, főként a Brexit-kockázatok, és a csökkenő európai indexek hatására. Az augusztusi vállalati gyorsjelentések viszont ismét felélénkítették a vásárlási kedvet.

Ez lesz a legfőbb befolyásoló tényező

A következő hónapokban a magyar monetáris politika változása és a lehetséges felminősítési remények mellett a nemzetközi hangulat, a kockázatkerülés/vállalás lesz a legfontosabb piacbefolyásoló tényező a BÉT-en.

Az amerikai jegybank kamatdöntése, illetve az amerikai elnökválasztás eredményei közvetett hatással lehetnek a magyar piacokra is. A négy nagy részvény közül a jelenlegi árfolyamok mellett a Richter és a Magyar Telekom papírjai a legvonzóbbak az Equilor szerint. A Richter régiónkban hosszabb távon az egyik legjobban teljesítő gyógyszercéggé válhat, sőt növelheti piaci részesedését Nyugat-Európában és a tengerentúlon is, így a gyógyszercég részvényeit az Equilor egyéves időtávon túl, 6200 forintos célár mellett vételre ajánlja.

A Magyar Telekom a befektetési portfóliónak leginkább védekező/defenzív elemét képviselheti, mivel osztalékhozama felveszi a versenyt a magyar és európai állampapírokkal, régiós összehasonlításban pedig kifejezetten pozitív a papír megítélése, így az Equilor 470 forintos célár mellett ajánlja vételre.

QP | Quality Placement