Ágostházy Szabolcs megerősítette, a HET mellett az új operatív programokból is mintegy 450 milliárd forint körüli idei kifizetéssel számolnak, tehát ezermilliárd forinthoz közelítő előfinanszírozásról van szó, ha Brüsszelből idén nem érkezik folyósítás.

Leszögezte, az elmúlt évek gazdaságpolitikájának köszönhetően, Magyarország nincs pénzügyi kényszerhelyzetben, a szükséges források rendelkezésre állnak.

Az Európai Bizottság múlt pénteken szeptember végéig tartó hosszabbítást javasolt a helyreállítási terv jóváhagyásáról szóló tárgyalásokra, és az államtitkár arra számít, hogy még idén ősszel megszületnek a megegyezések és megindul a programok uniós finanszírozása is.

Ágostházy szerint a Bizottság, "az Európai Parlament politikai nyomásgyakorlásának engedve, hátráltatja" Magyarország helyreállítási tervének elfogadását.  "Június végén, július elején már valóban csak pár napra voltunk attól, hogy az Európai Bizottság lezárja a helyreállítási tervünk értékelését, és következő fázisként még júliusban megszülethetett volna a tanácsi jóváhagyó döntés is. Ezen a menetrenden alapvetően változtatott a gyermekvédelmi törvény elfogadása" - mondta az állmatitkár, aki ugyanakkor azt is hozzátette, hogy a gyermekvédelmi törvénynek különálló ügynek kellene lennie a magyar helyreállítási tervtől, egyrészt, mert nincs köze a tervezett fejlesztésekhez, másrészt a törvény nem érint uniós kompetenciát, nemzeti hatáskörökről van szó. (Az Európai Bizottság többször hangsúlyozta már, hogy két különböző ügyről van szó, a magyar helyreállítási terv esetében a korrupcióellenes intézkedésekkel elégedetlen a brüsszeli testület - a szerk.)

Ágostházy szerint a kormány abban érdekelt, hogy a lehető leggyorsabban lezárják az unióval folyó tárgyalásokat. Ugyanakkor azt is belátták, hogy erre nem érdemes mindenáron várni, ezért döntött úgy a kormány, hogy a nemzeti költségvetés finanszírozásával megindítják a helyreállítási programok megvalósítást, mert a pandémia okozta gazdasági és társadalmi nehézségeknek az orvoslását politikai viták nem lassíthatják.

Arról is beszámolt, hogy ha minden jól megy, a partnerségi megállapodás és az operatív programok elfogadására még idén sor kerül, ugyanis az egyeztetések az eredeti ütemtervnek megfelelően haladnak.

Az államtitkár úgy vélte továbbá: "az, hogy mennyire politikai kontextusba került a helyreállítási terv, abból is látszik, hogy az összegszerűségében nagyságrendekkel nagyobb büdzsét jelentő operatív programok tárgyalásainál a közvetlen politikai befolyásolást még nem érezzük".

Gondok vannak a hétéves költségvetési keret költési terveivel is

Az államtitkár által elmondottakhoz képest a Népszava úgy értesült, hogy a hétéves költségvetésből származó források elköltésének terveivel is elégedetlen a Bizottság. Az operatív programok forrásaihoz ugyanis csak úgy férhet hozzá Magyarország, ha az Európai Bizottságnak benyújtja a pénzek elköltéséről szóló Partnerségi Megállapodást, amit a lap szerint ősszel tervez megtenni a kormány. A pénzek elköltéséről már tavaly ősszel megkezdődtek az egyeztetések, de a magyar tervvel kapcsolatban a Bizottság jelezte a kormánynak, hogy kevesli azt a pénzt, amit a magyar fél képzésre, humánerőforrás fejlesztésre költene, és túlzottan nagynak tartja az infrastruktúra fejlesztésre, elsősorban az út-, és vasútépítésre fordítani kívánt összegeket. A lap információi szerint az álláspontok elég messze vannak egyelőre egymástól, ezügyben legfeljebb év végén várható megállapodás.

 

Tájékoztatás

 A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja részeként valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.