A Portfolio ismét megbecsülte az Eurostat friss, 2017-es adatai alapján, hogy mennyi magyar élhet az Európai Unió tagállamaiban (a szomszédos országokat, Romániát és Szlovákiát, ahol nem kivándorlásról beszélhetünk, kivették a statisztikából). Összesítésük alapján tavaly 25 ezerrel, mintegy 610 ezerre nőtt a kint élő magyarok száma. Több mint 80 százalékuk a három legfontosabb célországban, az Egyesült Királyságban, Németországban és Ausztriában élnek.

A nettó kivándorlás lassult, de nincs szó a folyamat megfordulásáról. Ráadásul a korábbi évekhez hasonlóan továbbra is a fiatal, munkaképes és családot alapítani tervező korosztály vándorolt el Magyarországról - írta cikkében a portál.

A cikk fontosabb megállapításai:

  • A britek továbbra is alacsony számot jelentenek le az Eurostat felé, így ott a Portfolio saját, 250 ezres becslését vette alapul. A hivatalos brit adat ugyanakkor növekedést mutat: a 2016-os 83 400 után tavaly több mint 96 ezer magyar állampolgárt regisztráltak az országban.
  • Tavaly Németországban is átlépte a 200 ezret az ott élő magyar állampolgárok száma (207 ezer fő), ez majdnem 15 ezres növekedést jelent 2016-hoz képest.
  • Nőtt a magyarok száma a harmadik legfontosabb célországban, Ausztriában is (77 ezer fő).
  • A vizsgált 22 tagállam közül csak négyben (Bulgária, Észtország, Görögország, Franciaország) csökkent a magyarok száma, három esetben (Lettország, Olaszország, Egyesült Királyság) stagnált, miközben a többi tagállamban nőtt a számuk.
  • Csehországban majdnem ezerrel több magyart regisztráltak, mint 2016-ban. Ez több mint 30 százalékos növekedés az előző évhez lépest.

A részletes adatok és ábrák a cikkben tekinthetők meg. (Így fogy a magyar a KSH szerint - ezt a cikket olvasta már?)

A kép forrása: Pixabay.