Magyarország képes lehet arra, hogy piaci hitellel váltsa ki a Paks 2 építésére felveendő orosz hitelt, miután javul az ország pénzpiaci megítélése - derül ki abból a parlament jegyzőkönyvi feljegyzésből, amely Lázár János válaszát rögzíti Szél Bernadett LMP-s képviselő kérdésére. Az információt a Népszabadság bányászta elő.

Kiderül, hogy a kormány a 10 milliárd eurós orosz hitel kiváltásán gondolkodik vagy legalábbis keresi az alternatív lehetőségeket. A lap emlékeztet arra, hogy 2014 januárjában, a magyar-orosz megállapodás aláírásakor a magyar vezetés azzal érvelt a nemzetközi tender elhagyása mellett, hogy az orosz félnél kedvezőbb hitelt senki sem ajánlana.

Irdatlan kockázat

Emellett Európában sehol nem finanszírozzák hitelekből az atomerőmű-fejlesztéseket, mert a folyamatban lévő projektek kivitelezésének ideje duplájára, költsége háromszorosára nő az eredeti előirányzatoknak. Ezért túl nagy lenne a bankok kockázata.

Az viszont köztudott, hogy a hitel nyújtására kijelölt orosz Vnyesekonombank rossz állapotban van, továbbá az Európai Bizottság nem fogadja el, hogy az Orbán-kormány mentesítse a kamatköltségek alól a beruházást, ahogy azt tervezi. A Miniszterelnökség a Népszabadság kérdésére jelezte, hogy van lehetőség az orosz hitel előtörlesztésére, azaz arra, hogy például az első részlet felvétele után azt azonnal visszafizessék más forrásból.