Minden központi banknak kötelessége előmozdítani és támogatni a gazdaságaik zöld és digitális átalakítását, ebben nemzetközi egyetértés van - jelentette ki Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a Budapest Eurasia Forum 2021 E-Konferenciát megnyitó beszédében. A kétnapos online tanácskozásra többek között érkeznek előadók Koreából, Kínából, Szingapúrból, az Egyesült Királyságból, Norvégiából és Lengyelországból.

A konferencia központi témája, hogy a zöld és digitális átalakulást hogyan tudják támogatni a központi bankok, ebben a keleti (ázsiai) és a nyugati ötletek, modellek fúziójára van szükség, nincs egyetlen jó megoldás. Matolcsy György ezzel kapcsolatban közölte: az elmúlt 1,5-2 év fejleményei megmutatták, hogy elkerülhetetlenül belépünk egy "új normálisba" - valamiféle új korba, amikor a korábban tapasztalt megatrendek egyre nagyobb teret hódítanak.

A gazdaságok és társadalmak digitálissá, szén-dioxid-semlegessé és befogadóbbá válása egyszerre kihívás és lehetőség, amelyet a legjobban a partnerségek Eurázsia-szerte és azon túli kiterjesztésével lehet kihasználni - tette hozzá.

 

 

 

Trendek, jövő, megoldások

A Budapest Eurasia Forum 2021 Fenntartható fellendülés és jólét Eurázsiában - Trendek, jövő, megoldások címmel zajlik a konferencia, mely a 21. század kulcsfontosságú területeit érinti. A gazdaságot, a pénzügyeket, a geopolitikát és a többoldalú együttműködést, valamint az infrastruktúra, a technológia, az összeköttetés és az oktatás témaköreit. A rendezvényre a világ számos országából, különösen Európából és Ázsiából több neves előadót hívtak meg, akik egyedülálló tapasztalattal rendelkeznek a pénzügyek lebonyolításában, új, kreatív vállalkozások alapításában, befektetések vonzásában, a társadalmi jólét és egyéb figyelemre méltó tevékenységek előmozdítása terén.

A jegybankelnök szerint kiegyensúlyozott és fenntartható gazdasági növekedéshez új pénzügyi egyensúly kell a közpénzekben, államháztartásokban. Harmonizálni kell az új technológiákat, és ezeknek a kiegyensúlyozott fúziójára van szükség. Stabil és fenntartható egyensúlyt kell teremteni a szociális struktúrákban, ahogy a természet és társadalom között. A fenntartható növekedés eléréséhez interdiszciplináris és többoldalú párbeszédre van szükség - mondta Matolcsy György.

Csenmin Liu, az ENSZ gazdasági és szociális ügyekért felelős főtitkár-helyettese szerint rendkívül fontos a tanácskozás megrendezése a jelenlegi nehéz időkben, amikor a járvány minden gazdaságra súlyos hatást gyakorolt, visszaesést okozva számos területen, még az oktatásban is. Szerinte a  központi bankok a monetáris politikákkal stabilizálhatják a pénzügyi piacokat, nehéz döntésekkel kellett és kell szembenézniük a helyreállításhoz.