A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet azzal indul, hogy azon 60. életévüket betöltött magyar állampolgárokról, akik magyarországi lakcímmel és Társadalombiztosítási Azonosító Jellel rendelkeznek, azonban a SARS-CoV-2 koronavírus elleni védőoltásban nem részesültek, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő heti rendszerességgel tájékoztatást nyújt a fővárosi és megyei kormányhivatalokat irányító miniszternek, valamint az érintett személy háziorvosának.

A kormányhivatalokat irányító Miniszterelnökséget vezető miniszter javaslatot tesz az illetékes fővárosi és megyei kormányhivatalnak, az egészségügyi felsőoktatási intézmény által nyújtott felsőfokú képzésben részt vevő orvostanhallgatónak a háziorvosi szolgáltatóhoz történő kirendelésére.

A kirendelt hallgató feladata a következő:

  • az érintett személynek a védőoltás beadását megelőző, a védőoltás igénybevételének lehetőségével kapcsolatos tájékoztatást nyújthat,
  • ha az orvostudományi képzés első tíz félévét eredményesen teljesítette, a védőoltást is beadhatja (ezt azonban csak az érintett személy háziorvosának vagy az egészségügyi felsőoktatási intézmény kijelölt orvosának a  felügyelete mellett teheti meg).

A védőoltás beadását az illető személy tájékoztatása előzi meg. A tájékoztatásnak ki kell terjednie arra is, hogy az egészségügyi adatok alapján az érintett személy milyen oltással oltható, továbbá arra, hogy a védőoltás igénybevételéhez a jogszabályban meghatározott szabályok szerinti, az önkéntes koronavírus elleni védőoltásra történő regisztráció szükséges.

Ha az illető elfogadja az oltást, akkor helyben regisztrálják, míg ha elutasítja, akkor arról írásban kell nyilatkoznia.

A védőoltás - az érintett személy választása szerint - a háziorvosi rendelőben, illetve az érintett személy lakóhelyén vagy tartózkodási helyén is beadható.

A kirendelt medikusokkal az egyetem munkaszerződést köt. A kapott bérük - adózás szempontjából - jövedelemnek minősül - áll a kormányrendeletben.