Jól érzékelik a vendégek, és ezt a statisztika is alátámasztja, hogy a járvány időszakban a gazdaság egyik legnagyobb vesztese a kényszerű korlátozások nyomán a vendéglátás volt. És bár úgy tűnik, hogy a nyitások után többet vendéglőznek, azért ez csak a látszat.

Sok vendég pedig nehezen tud leszokni az elvitelről, főleg, ha nincs védettségi igazolványa, a terasz pedig esetleg valamiért nem tetszik, például a közelben pöfögő autók miatt - írja a blokkk.com kereskedelmi szakblog. Vagy - és ez lehet a nagyobb baj - a vendéglők többségének nincs is lehetősége valamiért teraszozni.

QP | Quality Placement

A vendéglősök bevételeit nézve pontosan kirajzolódik a statisztikából, hogy 2021-ben a vendégek rendelései - akár elvitelre, akár helyben fogyasztásra – január és május között elmaradtak az előző, ugyancsak járvány sújtotta 2020-as esztendőtől. Így pedig csak nőtt a lemaradás a járvány előtt 2019-től.

Igaz, 2020 első két hónapja még felfelé futott. A 2021 májusi előrejelzésnél azzal számoltak, hogy azért a teraszozás mellett többen fognak leülni a vendéglők asztalaihoz a beltérben is.

A volumeneket (mennyiségi adatokat, adag, kiló, liter) alapján is az derül ki, hogy bőven van honnan visszakapaszkodnia a vendéglátózásnak. A külföldi vendégek elmaradása is megkeserítette meg a vendéglősök életét, ami a járvány előtti időszakban a piacuk negyedét hozta (2019-ben 380 milliárd forintot az 1465 milliárdból).

Vendéglők bevételei (milliárd forint)
januárfebruármárciusáprilismájusjanuár-május
20199194111114125535
2020104109683059370
202157596067100343
Forrás: KSH, folyó ár, havi adatsor, *: becslés

2019-ben 1465 milliárd forint gazdagította a vendéglátóhelyek konyháit, ugyanakkor 2020-ban már csak 1062 milliárd forint. A kérdés az, mikor lesz megint legalább annyi, mint 2019-ben, a járvány előtt volt. A jelenlegi állás szerint inkább 2022-ben, mint 2021-ben.