A V4 keretében a párbeszéd megújítása azonban éppen azt mutatja, hogy a visegrádi együttműködés visszatérhet oda, ahol mindig is volt: ott kell együttműködni, ahol megvannak a közös pontok - mondta a Világgazdaságnak a Nézőpont Intézet külügyi igazgatója, Rosonczy-Kovács Mihály.

Ezekből pedig számos van: a család védelme, az illegális bevándorlás megfékezése s általában a közép-európai hang felerősítése a kontinensen. A visegrádi kooperáció egyik lényeges tulajdonsága a rugalmasság, hiszen voltak olyan évek, amikor szinte csak arra szolgált a formátum, hogy keretet adjon a négy ország közötti párbeszédnek.

A 2015 utáni évek viszont az együttműködés legpezsgőbb időszakának nevezhetők, amikor a négy állam erős politikai súlyt tudott adni olyan közösen képviselt közép-európai ügyeknek, mint például az illegális migráció elleni fellépés.

Megroppant a tengely

Az azonban kétségtelen, hogy a háború kitörése óta „a csoport kovászát adó” magyar–lengyel viszony súlyos kihívásokat él át, ez pedig kihatással van az egész együttműködésre.

De az elmúlt évtizedek tapasztalata arra tanított meg, hogy akkor is fenn kell tartani a párbeszédet, amikor egy-egy kulcskérdésben nem azonosak a nézőpontok és az ezekből levezetett nemzeti stratégiák. Az elmúlt hónapokban gyengítette az együttműködést, hogy a felek között csökkent a közvetlen kommunikáció intenzitása.