Idén alapvetően nőni fog a méhlegelőnek fenntartott területek mérete, az eredeti flóra meghagyásával a területek nagysága 2023-ban összesen 28,6 hektár lesz, ez körülbelül 0,6 hektárnyi növekedés a tavalyi évhez képest. A Pünkösdfürdő vetett méhlegelőivel együtt 30,4 hektárnyi vadvirágos rét lesz összesen ebben a szezonban – írja az Énbudapestem.

A helyszínek döntően azonosak a tavalyival, pár esetben volt alapterület-módosítás, illetve a Népligetben a tavalyi helyek nem váltak be, helyette újakat jelöltek ki.

Fővárosi Önkormányzat és a Főkert 2021-ben összesen 22 darab rovarbarát városi zöldfelületet jelölt ki, amelyeken innentől a szokásos évi 5-10 helyett csupán 1-2-szer kaszálnak, teret adva ezzel az ott megjelenő virágok sokaságának, és élelemforrást biztosítva az őket beporzó rovarközösségnek is, többek között:

  • a méheknek;
  • a zengőlegyeknek;
  • a poszméheknek;
  • valamint a lepkéknek.

Így egy szelídebb, extenzívebb műveléssel hagyják az eredeti növény- és állatvilágot érvényesülni – emlékeztet a fővárosi lap.

A fő területtípusok változatlanok: a FŐKERT-es parkok és zöldsávok mellett a Fővárosi Csatornázási Művek fenntartásába tartozó patakok menti sávokon is otthonra lelhetnek a beporzók.

Főként az első évben nagy port kavart a kezdeményezés, ugyanakkor az egyik legfőbb kifogása, miszerint így majd elburjánzik a parlagfű és a toklász – mára alaptalannak bizonyult.