A magyarok többsége az étkezés terén egyértelműen a hagyományos konyha híve, tízből hét magyar nem követ semmilyen speciális étrendet – derül ki az Opinio a Violife növényi sajtalternatívát is forgalmazó Upfield Magyarország megbízásából végzett kutatásából.

A reprezentatív – több mint 1200 fő bevonásával elkészített – felmérést a 18-69 éves rendszeresen internetezők körében végezték, különös tekintettel a nem, kor, iskolai végzettség, régió és településtípus szerinti megoszlásra.

Az eredmények alapján:

  • laktóz- vagy tejmentesen a megkérdezettek öt százaléka;
  • gluténmentesen három százalékuk étkezik;
  • vegetáriánus vagy vegán étrendet pedig szintén három százalékuk követ.

A legfőbb motiváció az ételérzékenység

A megkérdezettek tizede olyan diétát folytat, amellyel elkerülheti azokat az élelmiszereket, amelyekre allergiás vagy érzékeny. A válaszadók hat százaléka nyilatkozott úgy, hogy törekszik a tejtermék-, valamint húsfogyasztásának csökkentésére.

A dietetikai tanácsadásra sokan érkeznek túlsúllyal, elhízással, cukorbetegséggel, és úgy látjuk, hogy egyre gyakoribbak az intoleranciák és az ételallergiák is. Az általános panaszok közé tartozik a puffadás, a hasfájás, illetve a rossz közérzet. Az állami dietetikai praxisban elsősorban az egészségügyi problémákkal küzdőkkel találkozunk, inkább a magánrendelésekre jönnek azok, akik etikai (azaz állatvédelmi) vagy fenntarthatósági szempontok mentén tették vagy tennék le a voksukat egy bizonyos étrend mellett

– mondta Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke a kutatási eredményeket bemutató és boncolgató beszélgetésen.

A szakértő hozzátette, az allergia a legtöbb esetben tojás- vagy tejfehérjeallergiát takar Magyarországon, a felnőtt lakosság mintegy 2-4 százalékát érinti ez a probléma. Kisgyermekeknél még gyakoribb, ám óvodáskor körül tapasztalható egy jelentős lemorzsolódás, sokan kinövik ekkor az allergiát. Ennél azonban sokkal elterjedtebbek az érzékenységek, intoleranciák a magyar lakosság körében.

A beszélgetésen részt vevők:

A beszélgetésen részt vevők (jobb oldalról): Stőhr Gréta vegán séf, Szűcs Zsuzsanna dietetikus, Kővári Csilla, az Upfield Group Brand Managere és Kecskés Kinga moderátor
Forrás: Noguchi & Peters Kft.

A dietetikus által is említett túlsúly kérdése a kutatási eredményekben is kidomborodott: a megkérdezettek negyede legalább részben azért követ valamilyen speciális diétát, mert fogyni szeretne. Minden ötödik válaszadó a környezeti lábnyomát szeretné csökkenteni a megfelelő élelmiszerek kiválasztásával, tizedük pedig az állatjóléti szempontokat tartja szem előtt.

Divatos hóbort vagy egészségügyi megfontolás?

A felmérés alapján úgy tűnik, hogy lassacskán oszladoznak a sztereotípiák a mentes étkezéssel kapcsolatban, és a hazai fogyasztók egyre kevesebb előítéletesek az ilyen diéták követőivel szemben.

A megkérdezettek 80 százaléka nyilatkozott úgy, hogy főként vagy inkább egészségügyi okokból döntenek sokan a mentes étrend mellett az így táplálkozók, és csak a fennmaradó 20 százalék tartja úgy, hogy pusztán divatjelenségről van szó.

Ezzel kapcsolatban jelentős különbség körvonalazódott a női és férfi vélemények között: kétszer annyi férfi szerint van szó divatozásról, mint ahány nő jelölte ezt a választ.

Ehhez érdekes adalék, hogy a kutatásból kiderült, kétszer annyi nő étkezik laktóz- vagy tejmentesen, mint férfi, valamint másfélszer annyi nő érintett ételallergiában vagy intoleranciában. A dietetikus azt sejti a háttérben, hogy „az urak talán kevésbé vállalják fel az egészségügyi problémákat. A megelőző szemlélet, hogy odafigyelünk a testünkre, hölgyeket talán jobban jellemzi Magyarországon, miközben a statisztikai adatok alapján ez az urakra is ráférne”.

Stőhr Gréta holisztikus életmódtanácsadó és vegán séf elmondta, ő is azt tapasztalja, hogy a mentes és vegán étrend iránt több nő érdeklődik. Egy friss ausztrál kutatás alapján egyébként a férfiak kevésbé éreznék macsóknak magukat, ha elhagynák az étrendjükből a húst.

A nők alapvetően tudatosabbak az egészségügyi kérdésekben, sokszor preventív jelleggel hagynak el az étrendjükből bizonyos dolgokat. Ahhoz persze, hogy a döntés mögött kellő tudatosság is húzódjon, tudni kell, mit kell enni ahhoz, hogy ne alakuljanak ki hiánybetegségek

– mondta, kiemelve, a főzőtanfolyamaira jelentkezők között 30 résztvevőből mindössze egy férfi.