Pécs vezetősége 2017 szeptemberében beismerte, hogy a város súlyosan eladósodott, ezért a baranyai megyeszékhely kormányzati segítségre szorul - kezdi háttérelemzését a Népszava. Az adósság pontos nagyságáról Pécs irányítói ellentmondásosan nyilatkoztak.

Tavaly decemberben a kormány három tételben összesen 12,5 milliárd forintnyi visszatérítendő támogatást biztosított Pécsnek, így az általában 50 milliárd forint körüli összegből gazdálkodó város törleszthetetlen tartozása hasonló mértékű lehetett.

QP | Quality Placement

Pécs irányítói azt ígérték, hogy a város képes lesz egyensúlyba hozni költségvetését, sőt, 2020. december 1-ig visszafizeti az államnak a tavaly kapott támogatást. Ezért 2018-ban megkurtították az önkormányzat kiadásait. A napilap közérdekű adatigényléssel tájékozódott a helyzetről.

Durva megszorítások

Ebből kiderült, hogy a városi tömegközlekedés önkormányzati kiadásait 549 millióval kívánják csökkenteni, emellett nullára redukálták a PMFC NB III-ban küzdő labdarúgó csapatának 192 milliós és a Pécsi Országos Színházi Találkozó 70 milliós városi szponzorációját. Megfelezték a kommunikációs központ 200 milliós támogatását, a pécsi színházaktól 50 milliót, az állatkerttől pedig 35 milliót vontak el. Még néhány további tétellel együtt mindez 1,1 milliárdos spórolást jelent.

Csakhogy a táblázat hitelessége kétséges: a napilap számításai szerint a tömegközlekedésen elért megtakarítás jövőre érheti el az 549 milliót, idén, annak hozzávetőleg a harmada lehet. Arra nem kapott választ a Népszava, hogy a tervezett megtakarítások 2018 első felében időarányosan megvalósultak-e.

A pécsi közgyűlésben kisebbségben lévő ellenzéki képviselők úgy látják, hogy az elfogadott költségvetés és az elmúlt hónapok gazdasági folyamatai alapján a városnak a kormány újabb segítsége nélkül nincs esélye egyensúlyba hozni gazdálkodását.

A fotó forrása: Pixabay