Továbbra is a bizonytalanság a nemzetközi turizmus legnagyobb ellensége világszerte, még inkább így van ez a szervezett, csoportos utaztatás területén - mondta a Világgazdaságnak, Lázár Judit, a Magyar Beutaztatók Szövetségének elnöke. Míg az egyéni turisták egyre bátrabban kelnek, illetve keltek útra tavaly, a többszörös garanciákkal körülbástyázott céges és szabadidős csoportos utaztatás beindulásához a hosszú távú garanciák hiányoznak leginkább.

A tavalyi nyár viszonylag jól elindult a szabadidős csoportokkal, a szállodahajókat kimondottan jól meg tudták tölteni az Európán belüli, elsősorban német és osztrák vendégekkel, akiknek köszönhetően 80 százalékos telítettséggel fordultak meg Budapesten is. Az amerikaiak csak augusztustól tudtak jönni. Lassan, de fokozatosan mégis megindult a növekedés a csoportos beutaztatásban, ami november végéig elég szépen kezdett alakulni, majd ismét jött a láncreakció, sorra kezdtek zárni a környező országok.

Magyarország nyitva maradt, de ettől a bezárkózó országokból sorra érkeztek a lemondások, és ami még rosszabb jel, hogy leálltak az ajánlatkérések is, ráadásul a nemzetközi üzleti rendezvények, a konferenciák és csapatépítő találkozók időpontját tovább pakolgatták a cégek. Amit korábban 2022-re halasztottak, most 2023-ra, sőt a még óvatosabbak már 2024-re teszik át, vagy csak lebegtetik, időpont és lemondás nélkül, egyelőre.