A kkv-szektor, azon belül is az egyetemes szolgáltatásra jogosult mikrovállalkozások energiaköltségeire vonatkozó döntést hozott a kormány. Az érintett kör tagjai arra számíthatnak, hogy a fogyasztási limit felett ezután a lakossági piaci árral megegyező árszinten vehetnek majd energiát.

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: a korábban egyetemes szolgáltatásra jogosult mikrovállalkozások esetében az átlagfogyasztásig eddig is kedvezményes tarifát érvényesített a kormány, azonban e felett 165 forintot fizettek ezek a cégek kilowattóránként. Ezt most – a lakossági piaci árral megegyezően – 70 forint/kilowattórára csökkentik.

A csökkentés a legfeljebb 10 főt foglalkoztató, és legfeljebb 2 millió euró árbevételű mikrovállalkozások számára komoly segítséget jelent, az intézkedés a gazdaság működését, a kisvállalkozások nyereségességét jelentős mértékben elősegíti

– hangsúlyozta a tárcavezető.

Ingyenes lesz a mezőgazdasági öntözés

Az aszály okozta vis major károkra kitérve Gulyás Gergely bejelentette, hogy a mezőgazdasági öntözés ingyenes lesz, miután annak költségeit átvállalja a kormány. Ez a kormányzati intézkedés legalább 10 milliárd forintos tétel az idei költségvetésben.

Az ukrán gabonaexport témájában a kormányinfón elhangzott, hogy az tönkreteszi a magyar gazdákat. Ezért a kormány 25 termék behozatalát megtiltotta június 30-ig. Az EKÁER-en keresztül ellenőrzik majd azt, hogy ne másik államon keresztül érkezzen be hozzánk ugyanaz az áru. Vagyis a közúti szállítás területén szigorúbb ellenőrzések lesznek.