A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) köteléké­ben működő Pénzmosás és Terrorizmusfinanszírozás Elleni Irodához 2017-ben mintegy 8600 jelzés futott be. A legtöbbször a hitelvilág szereplői - a bankok, a takarékszövetkezetek, a befektetési, biztosítási és más pénzügyi szolgáltatók - adtak információt a pénzmosás ellen küzdő szervezetnek - írta a napilap.

Volt olyan bank, amely több mint kétezer alkalommal kereste meg a NAV egységét, míg a pénzváltók tavaly majdnem nyolcszázszor fordultak a különleges szervezethez. Néhány alkalommal könyvelő, ügyvéd, közjegyző, postai szolgáltató és kaszinó is küldött információkat, hét esetben pedig az államkincstár is jelentkezett.

A különleges egység nagyjából félezerszer a költségvetési csalásokat és más gazdasági bűncselekményeket felderítő NAV-os pénzügyi nyomozókat tájékoztatta, emellett több mint négyszáz alkalommal a rendőrségnek, majdnem hétszázszor pedig a Terrorelhárítási Központnak továbbított információt.

Így összesen valamivel több mint kétszáz tranzakció felfüggesztésére került sor, az esetek felében a különféle szolgáltatók, a másik felében az iroda kezdeményezte a folyamatok megakasztását.

Ezek közül 123 esetben büntetőeljárás miatt gördítettek akadályt a pénzek továbbítása elé, így 1,7 milliárd forint mellett majdnem 11 millió euró és harmincezer dollár ügyében tettek lépést az arra jogosultak - vagyis összesen több mint ötmilliárd forint akadt fenn a bűnüldözés hálóján.