A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet lehetővé teszi, hogy a Magyarországon bejegyzett üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője november 18-ig bejelentse a kereskedelemért felelős miniszternek (az innovációért és technológiáért felelős miniszternek) azt, hogy más üzemanyagtöltő állomás üzemszünetének bekövetkeztekor, vagy a NAV általi bezárásakor, azt tovább üzemelteti. A miniszter ezeket a szolgáltatókat nyilvántartásba veszi.

A NAV akkor zárhat be egy benzinkutat, ha annak üzemeltetője ismételten nem tartotta be a maximális árat. Az elrendelt ideiglenesen üzemszünet időtartama legalább egy nap, de legfeljebb fél év lehet. A bezárást mind az üzemeltetőnek, mind pedig a NAV-nak, jelentenie kell a miniszternek.

A miniszter 24 órán belül megvizsgálja, hogy indokolt-e az említett listáról másik üzemeltetőt kijelölni. Ha igen, akkor a miniszter kijelöli az érintett üzemanyagtöltő állomás 30 kilométeres vonzáskörzetében lévő, a lakosság igényeinek kielégítésére alkalmas, nyilvántartott szolgáltatót.

Az érintett üzemanyagtöltő állomás épülete és tárgyi eszközei ideiglenesen a kijelölt nyilvántartott szolgáltató birtokába kerülnek, az érintett üzemanyagtöltő állomás eszközeit jogosult használni, és az eszközei hasznait szedni, továbbá a kijelölt szolgáltató viseli az érintett üzemanyagtöltő állomáson értékesítendő, saját árukészlet és üzemanyagkészlet beszerzéséből fakadó költségeket.

A kormány döntése értelmében, mától 3 hónapon át 480 forint a benzin és a gázolaj maximális ára.