A két héttel ezelőttinél visszafogottabban, 30 bázisponttal emelte az egyhetes betét kamatát az MNB csütörtökön. Az effektív kamat új mértéke 6,15 százalék – adta hírül az MNB.

Csütörtök reggel ugyanis a jegybank 6,15 százalékon hirdette meg az újabb egyhetes betéti tenderét. A forintot egyelőre nem hatotta meg az újabb szigorító lépés. A reggeli 375 forintos euróárfolyam ugyanis néhány pillanatra leszúrt 373-ig, majd újra visszapattant a reggeli szinte közelébe. 

Mivel jelenleg ez az irányadó ráta, a csütörtöki lépés újabb monetáris szigorítást jelent. (Eközben a jegybanki alapkamat március 23. óta 4,4 százalékon van, a következő kamatmeghatározó ülést pedig április 26-án tartják, így legközelebb akkor szűkülhet majd a rés az alapkamat és a kéthetes betéti tender, azaz a jelenlegi irányadó eszköz kamata között.)

Virág Barnabás MNB-alelnök kedden arról beszélt a kamatdöntést követően, hogy az orosz-ukrán háború miatt 2,5-4,5 százalékosra csökkenti a GDP-növekedéssel kapcsolatos várakozásokat. Az infláció 7,5-9,8 százalék körül alakulhat az idén. Az MNB szerint középtávon az árstabilitást kell a fókuszba helyezni, folytatni kell a szigorítást a korábbinál nagyobb mértékben. Közben az alapkamat folyamatosan felzárkózik az egyhetes betét szintjéhez. A szigorúbb monetáris kondíciók hosszabb ideig tartó fenntartása indokolt az árstabilitás fenntartása érdekében - hangsúlyozta Virág Barnabás. A swap-tenderek folytatódnak, az egyhetes betét kamatával az MNB rugalmasan reagál a fejleményekre. A kamatemelés addig folytatódik, amíg az inflációs kilátások az elvárható szintre nem csökkennek - ígéri az MNB. (A jegybank csütörtökön tízkor publikálja a friss inflációs jelentését, amelyből részletesen kiderül, milyen inflációs és makrogazdasági pályát vár a jegybanki stáb.) 

Már több mint négy hónapja tart

A csütörtökönként tartott egyhetes betéti tenderek aukcióin az alapkamattól el lehet térni, így az ezeken kialakuló, az alapkamatnál magasabb kamatszint az, ami ténylegesen érvényes a piaci működésben. Amióta ezt a lehetőséget az MNB megteremtette emelt is minden alkalommal.

  • Az MNB monetáris tanácsa 2021. november 16-án arról döntött, hogy a csütörtökönként meghirdetendő egyhetes betét kamata az alapkamat fölé is mehet. Ez egyben azt is jelentette, hogy az MNB búcsút intett a tavaly nyáron beállt konvencionális fordulatnak, amikor a kiegészítő eszközök mellett évek elmúltával ismét az alapkamat vált a központi eszközzé. Így a tényleges kamatszint az egyhetes eszköz miatt ismét eltérhet az alapkamattól. Ezeken felül az MNB a swap-eszközeit is újragondolta, a tervezett fokozatos kivezetés helyett azonnal lép, ezzel is mérsékelve bankrendszerben lévő likviditást. Mivel az egyhetes betéti tenderen jelenleg az MNB korlátlanul elfogadja az ajánlatokat, ez a kamat vette át újra az irányadó szerepet. 
  • 2021 november 18-án valóban megérkezett a következő emelés: az egyhetes betéti eszköz kamata 40 bázisponttal, 2,5 százalékosra ugrott. Az irányadó kamat november 25-én 2,9 százalékra, december 2-én pedig 3,1 százalékra nőtt. A 2021. december 9-i 20 bázispontos újabb emelést az is lehetővé tette, hogy a monetáris tanács november 30-án a kamatfolyosót kiszélesítette és aszimmetrikussá tette.
  • Ezt követően december 23-án 30 bázispontos, 30-án pedig 20 bázispontos szigorítás volt, akárcsak 2022. január 6-én, így már 4 százaléknál járt a kamat. Innét egy hónapos pihenés következett, február 3-án pedig 30 százalékos emelés jött, akárcsak február 26-án. Innét következett március 3-án a 75 bázispontos ugrás, majd március 10-én jött az újabb 50 bázispont, ezt követte a mostani 30 bázispontos emelés, így 6,15 százalékos lett a ráta.