A monetáris tanács mai ülésén az alapkamatot 0,60 százalékon, az egynapos betéti kamatot -0,05 százalékon, míg az egynapos és az egyhetes fedezett hiteleszközök kamatát 1,85 százalékon változatlanul tartotta.

Szokatlan bizonytalanság övezte a májusi kamatdöntést.

Virág Barnabás, az MNB alelnöke nem sokkal a májusi kamatdöntés előtt jelentette be, hogy kamatemelésre készül a monetáris tanács.

Ez eleve nagy fordulatot jelent az MNB laza preferenciáihoz mérten, ahogy az is, hogy ezúttal ennyivel a rendszeres, negyedévente megjelenő inflációs jelentéshez kötötték a szóbeli beavatkozást.

Az 5 százalékot meghaladó áprilisi infláció, és a bizonytalanságok az MNB által felvázolt forgatókönyvekben új terepekre viszik az eddig minden áron laza feltételeket kedvelő jegybankot.

Már 347 körül is járt a forintárfolyam az euróval szemben, ami alapján a piaci szereplők ráugrottak a kamatemelési pálya lehetőségére.

A 9 havi forint csúcs a piac megelőlegezett bizalmát tükrözi, amit az MNB-nek meg is kell szolgálnia, ami szerintünk a júniusi Inflációs jelentéssel jön 15 pontos kamatemelések formájában – írták a kamatdöntést megelőzően Pálffy Gergely ás Blahó Levente, Raiffeisen elemzők.

Az MNB 15:00-kor közli a kamatdöntést indokoló közleményt, abból már több információi is kiderülhet a júniustól induló újabb pályáról.