A Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa az irányadó kamatot 2,9 százalékról 3,4 százalékosra emelte. Az egynapos betét kamata szintén 50 bázisponttal 3,4 százalékosra emelkedett, az egynapos és az egyhetes fedezett hitelek kamata pedig 50 bázisponttal 5,4 százalékosra nőtt. 

Az elemzők a januári kamatdöntés után szintén arra számítottak, hogy februárban is 50 bázisponttal emelkedik majd az alapkamat 3,4 százalékosra, miután az infláció januárban tovább emelkedett. Korábban a jegybankban úgy kalkuláltak, az áremelkedés üteme 2021 novemberében-decemberében tetőzik majd, de az idén még gyorsabb ütemben nőttek az árak, januárban a KSH éves szinten 7,9 százalékos inflációról számolt be. 

A forint árfolyama nem sokat változott a kamatdöntés hatására. Hétfőn erősen indította a hetet a magyar fizetőeszköz, azonban délutánra valamelyest visszagyengült, a háborús feszültség kiéleződése nem jött jól forintnak - írta elemzésében a KBC Equitas.

Ma reggelre már 358 felett jár az euró árfolyama, míg a dollár megközelítette a 317 forintos szintet. Az MNB kamatdöntése megfelelt az elemzők várakozásainak, így nem váltott ki heves reakciókat a forint piacán sem, valamivel 356 forint alatt jegyzik az eurót közvetlenül a kamatemelés után is, akárcsak előtte.