A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat a Központi Maradványelszámolási Alapot csökkentette 2 milliárd 539 millió forinttal, amit nyomban áttett a kormányzati infokommunikációs szolgáltatások dologi kiadásaira.

A lakossági és ipari eredetű műanyag csomagolási hulladék újrafeldolgozásának állami támogatása két részletben történik - derül ki a határozatból. A jövő évi költségvetésből 2 milliárd 185 millió, míg a 2022-esből 2 milliárd 512 millió forint fordítható erre a célra.

A hulladékok újrahasznosítási arányának növelése európai uniós kötelezettsége is Magyarországnak. "A települési hulladék esetében 2035-re 65 százalékos közös uniós újrafelhasználási célértéket határoztak meg. A csomagolási hulladék esetében 2030-ra a 70 százalékos közös uniós újrafeldolgozás elérése a cél" - mondta e héten Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára a hulladékgazdálkodási rendszer átalakításáról szóló jogszabályok vitájakor a parlamentben. A jogalkotók minden településen gyűjtőpontokat akarnak létrehozni. Bevezetik az úgynevezett visszaváltási rendszert is, mert szeretnék elérni, hogy több csomagolási hulladékot váltsanak vissza.

Az Országgyűlés a héten elfogadta a hulladékgazdálkodás újabb átalakításáról szóló törvényt. Ennek nyomán szigorúbban szankcionálhatják az illegális hulladéklerakást és bevezethetik a kötelező visszaváltási díjat az italcsomagolásokra. A törvény ugyanakkor tovább központosítja a hulladékgazdálkodást, egy cégnek adnák koncesszióba a jövedelmező részt, a hulladékszállítást.