A strandok többsége gyakorlatilag április vége óta szabadstrandként üzemel. A keleti-medence körüli strandok jelentős részénél pünkösdkor kezdték kérni a belépődíjakat. Június első hétvégéjén újabb strandokon megnyitják a pénztárakat, majd június közepéig kettő kivételével minden fizetős strandon elkezdik a díjszedést. A két kivétel a balatonföldvári Keleti, illetve az idei évtől ugyancsak fizetőssé vált Nyugati strand. Ezeken július 1-jétől kell fizetni.

A portál szerint az adatok alapján elmondható: a strandok többsége változatlan áron látogatható idén is. Az összes fizetős strandot nézve a legolcsóbb belépők 500 forintról indulnak, amihez az idén a révfülöpi strandok is felzárkóztak egy 11 százalékos emelés eredményeként.

Az északnyugati rész strandjain 800 és 900 forint között, az északi oldal középső vidékén 500 és 700, az északkeleti részen - Füreddel nem számolva - 700 és 800, a délnyugati részen 600 és 800 forint között alakulnak a felnőtt belépők árai.

A legmagasabb díjat a füredi Esterházy strandon kell fizetni, ahol a tavalyi főszezoni díj napi többszöri belépéssel 1400 forint, egyszeri belépéssel 1150 forint volt. Ezek a díjak az idén várhatóan 8 százalékkal tovább emelkednek. A következő helyen a siófoki Nagystrand áll a főszezoni 1300, illetve 1000 forintos díjjal. Az ígéretek szerint itt a díjak idén sem változnak.

Az ÁNTSZ által hivatalosan is fürdőként kijelölt 137 strand közül 55 önkormányzati tulajdonú fizetős strand, 44 ingyenes szabadstrand, a fennmaradó 38 valamilyen szálláshelyhez, vagy más turisztikai szolgáltatóhoz tartozó fürdő, amelyek közül néhány külső vendégek által is látogatható. A 137 hivatalosan kijelölt fürdőn kívül további 20 olyan szabadstrand van a déli parton, ahol különböző szolgáltatásokat is biztosítanak.

Inkább a büfések csaphatnak oda

Amíg a strandbelépők árán nem mindenhol emeltek, a büfék áremelése általánosabb lehet. Több strandon még a tavalyi árakkal dolgoznak, de rövidesen ezek is frissítik az árjegyzéket. A jellemző árak közül korábban egy "sima" lángos 400-450 forint volt, többen az idén a 480-500 forintos szintet céloznák meg. Talán még ez az emelés is védhető, magyarázható az emelkedő bérkiadásokkal, de a 600 forint már egy más kategória, amit a füredi Kisfaludy strand keleti bejárata közelében lévő büfénél látható. Hasonlóan indok nélkülinek tűnik az 590 forintos csapolt világos sör ára is - olvasható a balatontipp.hu-n.

A kép forrása: Pixabay.