A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

Az E.On-gázcégek megvásárlásáról szóló adásvételi szerződés módosítására készül az MVM Zrt. − értesült piaci körökből a Napi Gazdaság. Információink szerint a változtatás bizonyos technikai jellegű részeket érint majd, amelyekről a társaság augusztus közepi közgyűlésén születhet döntés. Az MVM-től lapzártánkig nem kaptunk választ erre vonatkozó kérdéseinkre.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) tegnap közölte, feltétel nélkül engedélyezi, hogy az MVM irányítást szerezzen a nagykereskedő E.On Földgáz Trade Zrt., illetve a földgáztárolókat üzemeltető E.On Földgáz Storage Zrt. felett. A magyar és a német cég március végén írta alá a szerződést (Napi Gazdaság, 2013. március 29.), amely szerint a két E.On-cég üzletrészeit érintő mintegy 870 millió eurós (mai árfolyamon valamivel 260 milliárd forint feletti) áron vásárolja meg az állami vállalat (a végleges ár a záráskori gázkészletek függvényében alakul majd ki, ez azonban lényegesen már nem befolyásolja az összeget). A tranzakció magában foglalja az E.On Földgáz Storage Zrt. és az E.On Földgáz Trade Zrt. mintegy 350 millió euró értékű részvényeit és a két társaság egyéb átvállalt kötelezettségeit − utóbbiak nagyjából a két összeg közötti különbségnek, 500 millió eurónak felelnek meg.

A GVH szerint a földgáz-kereskedelem nem alkot egységes árupiacot, az egyes, lényegesen eltérő vevőcsoportoknak való értékesítés külön-külön árupiachoz tartozik, illetve a hivatal a földgáztárolást is eltérő területként kezelte. Az MVM és az általa irányított vállalkozások meghatározó tevékenységi területe a villamosenergia-iparhoz kapcsolódik, a csoport tevékenysége kiterjed a termelés, az átvitel, a rendszerirányítás és az áramkereskedelem területére, a földgáz nagy- és kiskereskedelme pedig 2011-től került a cégcsoportba, amelynek részesedése itt egyetlen szegmensben (elsődleges beszerzés, gáz értékesítése kereskedőknek, erőműveknek, ipari fogyasztóknak) sem haladja meg a 20 százalékot a GVH szerint. Az E.On Földgáz Trade tevékenysége a gáz nagy- és kiskereskedelmére, a kapcsolódó szolgáltatásokra, valamint az ország határain keresztül való földgázszállításra terjed ki − írta a hivatal közleménye.