Csillapította a napelemes piac túlhevülését a betáplálás lehetőségének megszüntetése, mert ez az intézkedés meg nem térülővé tette a napelemes beruházásokat – nyilatkozta az Indexnek Szenyán Endre, az A1 Solar ügyvezető igazgatója. 

Az utolsó lökés hosszas várakozást követően idén októberben történt, amikor a kormány alapjaiban belenyúlt a napelempiacba, hivatalosan is megszüntette a hálózatra való visszatáplálás lehetőségét az október 31-ét követő igények esetében. 

A rezsicsökkentés módosítása felkavarta az állóvizet

Az otthonfelújítási program tavaly januári kihirdetésekor óriási roham indult a napelemekért

– idézték fel a lapnak az A1 Solar vezetői. A felhívás szerint a pályázóknak még a szaldóelszámolás volt érvényes, továbbá a beruházási érték feléhez állami támogatás is igényelhető volt, és mindez 2021. januártól júliusig hatalmas kapkodást eredményezett.

Ezt követően pár hónapig csendes volt a piac, amely 2021 őszén bolydult fel, amikor a napelemek létesítéséhez száz százalékos támogatást jelentettek be. A kiírás, amely egy kevésbé átgondolt konstrukció volt, azonban csak később jelent meg, ráadásul a piaci szereplők nem kaptak állásfoglalást a kormánytól. 

Az orosz–ukrán háború kitörésekor még zavartalanul működött a szektor, majd az állóvizet a rezsicsökkentés módosításáról szóló bejelentés kavarta fel, hiszen sokszorosára emelkedett az érdeklődők száma. 

Mind a lakosságnak, mind a vállalatoknak ideális volt a szaldóelszámolás. Ennek során a nappal termelt áramot be lehetett táplálni a hálózatba, amelyhez szükség esetén díjmentesen hozzá lehetett jutni. A rendszerből „kivett” áram a betáplálással kompenzálódott. 

Mindennek megszüntetése ugyanakkor mégis jogos volt az A1 Solar vezetői szerint, hiszen gyakorlatilag kettős finanszírozást jelentett a napelemesek számára:

MINIMÁLIS RENDSZERHASZNÁLATI DÍJ MELLETT HASZNÁLHATTÁK A HÁLÓZATOT, MINT EGY GIGA AKKUMULÁTORT. ENNEK MEGSZÜNTETÉSÉT EGYÉBKÉNT AZ EURÓPAI UNIÓ IS KÉRTE MAGYARORSZÁGTÓL.

Miért volt most erre azonnal szükség?

A kormány a visszatáplálás megszüntetését azzal indokolta, hogy „az elmúlt években az állami támogatásoknak köszönhetően jelentős mértékben megnőtt a napenergia-termelés Magyarországon. Eredetileg 2030-ra terveztünk 6000 megawattnyi napelemes kapacitást, azonban az előrejelzéseink szerint ez jóval korábban, néhány éven belül teljesülhet – jelenleg már több mint 3300 megawattnyi kapacitás van a hálózaton. Ahhoz, hogy ezt a nagymértékű növekedést kezelni tudja a hálózat, jelentős fejlesztések szükségesek. Ezek megvalósulásáig azonban a megbízható ellátás érdekében ideiglenesen tehermentesíteni kellett a hazai villamosenergia-hálózatot” – nyilatkozta ugyancsak az Indexnek még szinte a kihirdetéssel egy időben Steiner Attila, még a Technológiai és Ipari Minisztérium energetikáért felelős államtitkáraként.