Ellentétben a Helyreállítási Alappal, amelyiknél valóban Magyarország az egyetlen, amellyel még nincs megállapodás, itt más országokkal sincs még - mondta Navracsics Tibor a területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszterrel a 24-hu-nak adott hosszú interjújában a hétéves uniós költségvetésről és az operatív programokról.

Nyilvánvalóan azért is, mert a tárgyalások, ha hivatalosan nem függenek is össze, hatással vannak egymásra. A miniszter bízik abban, hogy november közepe után felszabadul az út a partnerségi megállapodás aláírásához.

A hírportál megkérdezte a politikust, hogy azért lépett-e át a KDNP-be, mert az tagja maradt az Európai Néppártnak? A rövid válasz: igen. A hosszabb, hogy Navracsics Tibor az európai kereszténydemokrácia részének tartja magát.

Mi az EU tévedése

Szerinte Magyarországon minden párt európai, és Magyarország minden állampolgára európai. Az a vita, hogy ki nem európai, egy olyan európaiságdefiníciót tételez fel, ami nem létezik. Az Európai Unió jelenlegi nagy tévedése is az, hogy a jogállamiság tekintetében egy olyan egzakt definíciót kér számon a tagországokon, ami egy párlata talán az összes nemzeti definíciónak, és valójában nem számonkérhető.

A politikus így van azzal is, hogy valaki európai vagy nem európai. A Kereszténydemokrata Néppárt ott van az Európai Néppártban. Neki fontos mindkettő, és ezért van ott.

A magyar kormány 17 vállalása

A 17 vállalás, amit a magyar kormány a korrupció visszaszorítása érdekében tett, ahhoz kell, hogy Magyarország a külvilág számára is megmutassa: elindult az úton, és hitelessé teszi, hogy egy tiszta és átlátható ország. Ez ügyben tenni kell, ez kétségtelen.

Az Európai Bizottság adatai szerint a közbeszerzések tisztasága szempontjából Magyarország a középmezőnyben van, ami egyrészt felveti azt, hogy miért nem foglalkoznak a nálunk rosszabb helyen lévő országokkal.

Van mit helyrehozni

De akkor is van mit helyrehozni, ha a középmezőnyben vagyunk. Ez a javítás legyen életszerű – a politikus bízik benne, hogy eljutunk idáig. Hozzá kell tenni, hogy a korrupció elleni harc nem csak jogszabályok kérdése, hanem kultúraváltás is, ami mindig hosszú, és könnyű elcsüggedni benne, mert úgy tűnik, hogy nem hoz semmit.

Aztán a következő nemzedéknél látjuk, hogy ők már máshogy gondolkodnak. Mindaddig, amíg egy gazdasági szereplő nem hisz abban, hogy lehetünk kevésbé korruptak is, addig hozhatjuk a világ legjobb jogszabályait, ki fogják kerülni azokat. Együttműködésre vagyunk ítélve Navracsics Tibor szerint, kormány, ellenzék, gazdasági szereplők, mindenki.