Az orosz Roszatom képes az üzemidő-hosszabbítási programok sikeres végrehajtására, amivel a meglévő paksi blokkok teljes biztonsággal tovább üzemeltethetők – írja a Magyar Nemzet.

Egy energiamixben a megújuló energiák fontos szerepet töltenek be, de nem elégségesek

– jelentette ki a lap megkeresésére Hárfás Zsolt mérnök, atomenergetikai szakértő, hozzátéve, hogy Magyarországnak létszükséglet a naperőművek jelentős fejlesztése mellett Paks II. mihamarabbi megépítése és a Paksi Atomerőmű tervezett további üzemidő-hosszabbítása. Sőt, szerinte mindezeken túl középtávon további paksi bővítésre is szükség lehet.

Műszaki alkalmasság

A Paksi Atomerőmű négy blokkjának a korábban meghosszabbított üzemeltetési engedélye 2032 és 2037 között jár le. Az újabb hosszabbítással kapcsolatos országgyűlési határozati javaslat indoklása szerint „műszaki szempontból valószínűsíthető, hogy a húszéves további üzemidő-hosszabbítás is megalapozható lesz” – emlékeztetett a szakértő. Mindez azt jelentheti, hogy ha az előkészítő szakasz után a kritikus pontokon sikeresen elvégzik a szükséges felújításokat és cseréket, akkor a hazai nukleáris hatóság – szintén egységenként – dönthet majd a további hosszabbításról.

Tehát a végső döntést a független és szakmailag megkérdőjelezhetetlen Országos Atomenergia Hivatal fogja meghozni az egyes paksi blokkok további üzemidő-hosszabbításáról és azok időtartamáról is

– magyarázta Hárfás Zsolt.

Az üzemidő megnyújtásához szükséges friss nukleáris üzemanyag beszerzése az egyszerűbb feladat, hiszen a jelenlegi orosz üzemanyag-szállító, a TVEL a megfelelő szerződések megkötése után bizonyára továbbra is tudja majd szállítani a továbbfejlesztett, biztonságos üzemelést biztosító üzemanyag-kazettákat. 

Példák a nagyvilágból

Az atomerőművek üzemidő-hosszabbítása ma már általános gyakorlat. Az Amerikai Egyesült Államokban a blokkok döntő részének üzemidejét hatvan évre emelték fel, egyes egységeknél nyolcvan évre. További esetekben pedig már folyamatban van az üzemeltetési időszak megnyújtása. Európában Franciaországban, Svájcban és Svédországban a megfelelő eljárásokkal számos blokk megkapta az engedélyt a további működtetésre, általában hatvan évre – sorolta Hárfás Zsolt a példákat.

A szlovákok és a csehek szintén üzemidőt hosszabbítanának az orosz típusú blokkok esetében. Finnországban az ottani üzemeltető a Loviisai Atomerőmű 1–2. egységének élettartamát hetven évre kívánja kiterjeszteni, már be is nyújtották a nukleáris hatóságnak az engedélykérelmeket.