A modern kori statisztikai nyilvántartás bevezetése óta soha nem született olyan kevés gyerek egy adott év első három hónapjában Magyarországon, mint 2022 január-február-márciusában - írja a G7.

A KSH hivatalos előzetes adatközlései alapján ez a szám idén először esett be 20 ezer alá. Az első negyedévben összesen 19 688 élve születést rögzítettek Magyarországon. Az eddigi minimum 2019-ben volt, 20 854 élve születéssel.

Az idei bezuhanás az elmúlt két év 22 200 születést meghaladó számai miatt is látványos (20 százalék), de ha négy évre visszamenőleg átlagoljuk az első negyedéves abszolút születésszámokat (21 803), akkor ahhoz képest az idei visszaesés mintegy 10 százalékos. Csak a tavalyi negyedévhez viszonyítva a visszaesés ennél is nagyobb arányú, 12 százalékos.

Az első negyedéves abszolút születésszámok elég pontosan előrejelzik az éves születésszámot is, ahogy arra Kapitány Balázs, a KSH Demográfiai Intézetének munkatársa is rávilágított posztjában. Ha a legalacsonyabb értékkel számolva éves születésszámot prognosztizálunk, akkor 2022-ben körülbelül 85 ezer gyermek születése jön ki.

A magyar termékenységi ráta 2011-ben volt mélyponton, azóta vagy stagnál vagy emelkedik. A 2021-re becsült, egyébként az európai középmezőnyhöz tartozó, valamivel 1,6 fölötti termékenységi arányszám legutóbb 1994-ben fordult elő Magyarországon. Ugyanakkor a kormány célja, hogy az ország 2030-ig elérje 2,1-es mutatót, elég utópisztikusnak tűnik. A szakemberek szerint ilyen időtávban maximum az 1,8-as érték reális, de az is csak nagyon sikeres és évtizedekig következetesen alkalmazott népesedéspolitikával érhető el.