A magyarok négyötöde (78 százalék) szerint is azonnali tűzszünetre lenne szükség Ukrajnában. Ezen belül is az ellenzékinek számító szavazók kétharmada (63 százalék) sürgeti a gyorsan megkötött békét az Oroszország által megtámadott Ukrajnában – derült ki a Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásából, amit az MTI idéz.

A január 30. és február 1. között készült reprezentatív kutatás alapján készült elemzés szerint a magyar választók négyötöde még azon az áron is azonnali tűzszünetet szeretne Ukrajnában, amennyiben az azzal jár, hogy a szomszédos ország nem tudja visszaszerezni az összes, eddig Oroszország által elfoglalt területét.

A Nézőpont kutatásának egyik legtanulságosabb eredménye, hogy még a politikai hovatartozás sem befolyásolja jelentősen az ukrajnai békéről szóló vélekedést: az ellenzéki szavazók közel kétharmada is egyetért a fegyvernyugvás szükségszerűségével, míg a kormánypártok szavazói körében 91 százalékos a tűzszünettel való egyetértés.

Nincs jelenleg olyan társadalmi csoport az országban, amelyik egyetértene a háború folytatásával az elfoglalt területek visszaszerzése reményében

– derült ki szintén a magyar választók körében készült felmérésből.

A Nézőpont intézet azt is kiderítette, hogy a magyarok igencsak pesszimisták azzal kapcsolatban, hogy az Oroszország által kirobbantott, Ukrajnában zajló háborúnak mikor lehet vége:

  • a magyarok 49 százaléka szerint a konfliktus még évekig elhúzódik;
  • csupán egyharmaduk számít arra, hogy 2023-ban Ukrajnában rendezni tudják a helyzetet;
  • szinte senki nem számít arra, hogy a következő hónapban véget ér a háború.