Siralmas a nyugdíjhozamunk más országokéhoz képest – írja a Portfolio az OECD adataira hivatkozva. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) előzetes, 2021-re vonatkozó adatai szerint a legtöbb vizsgált országban, így Magyarországon is nőtt a nyugdíjvagyon tavaly, de még így is csak a sor vége felé kullogtunk. 

Az inflációval kiigazított nyugdíjhozamok Magyarországon voltak a legrosszabbak Törökország és Csehország után.

A portál szerint ebben szerepet játszhat az egyre emelkedő infláció mellett az is, hogy a hazai nyugdíjmegtakarítások nagyobb része kötvényekbe van fektetve.

Nőtt a nyugdíjvagyon

Az OECD 2021-re vonatkozó előzetes adatai szerint a koronavírus második évében a nyugdíjalapok vagyona szinte minden vizsgált országban tovább nőtt. Az adatok azt mutatják, hogy az OECD-országok közül Törökországban (41,2 százalék) és Litvániában (31,5 százalék) volt a legerősebb a nemzeti valutában kifejezett eszköznövekedés. Volt, ahol csökkent a nyugdíjrendszerekben lévő vagyon, köztük Chilében (-4,5 százalék) és Peruban (-19,1 százalék), ahol 2021-ben engedélyezték az egyéni számlákról történő korai pénzkivonást a koronavírus során az emberek támogatása érdekében, valamint Észtországban (-15,5 százalék) a – korábban kötelező – második nyugdíjpillér reformját követően.

Összességében a teljes OECD-övezetben a nyugdíjalapok vagyona dollárban kifejezve 8,2 százalékkal nőtt.

Magyarországon 2021-re egy év alatt 5,6 százalékkal nőtt a nyugdíjvagyon, de ezzel csak néhány OECD-országot tudtunk megelőzni.

A Portfolio hozzáteszi, hogy a nyugdíjalapok 2021-ben egy kivétellel pozitív hozamot értek el nominálisan. A nominális hozam az 53 adatszolgáltató ország közül 17-ben meghaladta a 10 százalékot, sőt Litvániában (20,7 százalék), Lengyelországban (25,2 százalék) és Törökországban (22,9 százalék) 20 százalék fölött volt.

30 éves csúcson az infláció

Ha a reálhozamokat nézzük, már nem ilyen fényes a kép: az infláció 2021 decemberére 30 éves csúcsra emelkedett, és az OECD-övezetben elérte a 6,6 százaléktot. Ennek ellenére a nyugdíjalapok reálértéken még mindig pozitív befektetési hozamot értek el a 27 OECD-országból 18-ban. Lengyelország (15,2 százalék), Finnország (12,3 százalék), Ausztrália (11,1 százalék) és Costa Rica (10 százalék) ráadásul kétszámjegyű reálhozamot tudott felmutatni. 

Ezzel szemben az OECD-övezetben a nyugdíjalapok a legalacsonyabb reálbefektetési hozamot Törökországban (-9,7 százalék) regisztrálták, ahol az infláció elérte a 36,1 százalékot.

A reálhozamokat nézve Magyarország teljesített a harmadik legrosszabbul Törökország és Csehország után. A portál szerint ebben szerepet játszhat az is, hogy tavaly Magyarországon 5,1 százalékos volt az infláció, emellett a magyar nyugdíjportfóliók részvénykitettsége is elmarad az OECD-átlagtól.