Az angliai milliárdosok listáját két indiai származású fivér vezeti: Szri és Gopi Hindudzsa. Apjuk Bombay-ben alapította a céget 1914-ben. Négy fia nem csak sok pénzt, szorgalmat is örökölt tőle. Vallásos hinduk, vegetáriánusok, antialkoholisták, szenvedélyük a munka. Egyikük, Prakes, Svájcban a családi bankot igazgatja, a legfiatalabb, Asok, Indiában maradt - írta a portál.

A Hindudzsa cégbirodalom manapság világszerte 70 ezer embert foglalkoztat, például öntödéiben, a Leyland autóbusz és teherautógyár üzemeiben, export-import bizniszeiben, valamint az egészségügyben, és övék a Gulf Olajtársaság jó része is. A két angliai testvér, Szri és Gopi vagyona 16,2 milliárd font.

A listán Sir Leonyid Valentyinovics Blavatnyik követi őket. Tavaly ütötte brit birodalmi lovaggá a királynő jutalmul, mivel százezreket adományoz jótékonysági célokra vagy a művészetek támogatására. Vagyona közel 16 milliárd font. Megalapította az Access céget, amely főleg petrokémiával, plasztikgyártással olajkereskedelemmel foglalkozik, de filmstúdiója is van.

Harmadik helyen David és Simon Reuben áll 14 milliárd fontnyi vagyonnal. Indiában születtek, de nem hinduk. Kétszáz éve Indiában letelepedett iraki családból származnak. Az 1950-es években jöttek Angliába. Iskoláikat be sem fejezték, üzletelni kezdtek, David ócskavassal, Simon szőnyegekkel kereskedett. Aztán minden pénzükön lakóházakat vásároltak fel, végül egész utcákat, London régi kerületeiben. Volt ahol divatos luxusnegyedeket kreáltak, másutt bérlakások ezreit.

A 12 tagú, indiai származású Mittal-család a negyedik, 13,229 milliárd fonttal. Ők egyben Ázsia leggazdagabbjai.

Ötödikként az üzbég Aliser Burkanovics Uszmanov szerepel. Hatodik a Rómában született, 52 éves Ernesto Bertarelli, aki megosztja vagyonát amerikai születésű feleségével, Kirstyvel. Hetedik 10,5 millárddal a kanadai Weston-család, üzletek ezreivel. Nyolcadik a svéd élelmiszerkirály és -királynő: Kirsten és Jörn Rausig, 9,66 milliárd vagyonnal.

A kilencedik leggazdagabb anglia Westminster hercege, 9,66 milliárd font vagyonnal. A tizedik a gazdagok listáján a holland Heineken sörgyáros família angliai ága.