A szakember szerint koronavírus elleni emlékeztető oltásra inkább ősszel, mint a nyáron lenne szükség, leginkább krónikus betegek és 80 év felettiek körében.

A poszt-covid tünetekről és a védőoltások mellékhatásairól elmondta, hogy szerinte nagyobb figyelmet kellene fordítani ezekre, mert tudjuk, hogy léteznek, azonban nagyon keveset foglalkoznak velük a kutatók.

Rusvai nem fogja magának az újabb védőoltást beadatni, mert szavai szerint bár „oltáspárti”, de nem „oltássoviniszta”.

Majomhimlő

A majomhimlővel kapcsolatban a szakértő arról beszélt, hogy bár másfél hónap alatt globálisan mintegy 4 ezer főnél diagnosztizálták a betegséget, ez a szám valójában 12 ezer lehet, csak sokan nem tudják magukról, hogy betegek.

Ennek az oka, hogy amiket tünetekként ismerünk és a képeken látunk hólyagok, azok a legjellegzetesebb esetek. Azonban ezek a kiütések lehetnek herpesz- vagy pattanásszerűek is, ezek felismerése pedig már jóval nehezebb.

A betegség sok esetben jóval enyhébb tünetekkel jelenik meg, mint ahogyan azt gyakran olvashatjuk. Az is lehetséges, hogy egy kis torokfájással jelentkezik csak a betegség. Emellett azt is kiemelte, hogy jelenleg a homoszexuális férfiak körében a legelterjedtebb a vírus, de ez nem jelenti azt, hogy ez a csoport kaphatja csak el a vírust. Szerinte rendkívül fontos, hogy elkerüljük a stigmatizációt, mert a kommunikáció fontos a vírusok elleni küzdelemben.

A virológus úgy gondolja, hogy hazánkban is szükség lenne a majomhimlő elleni védőoltásra, úgynevezett gócoltásra lenne elsősorban szükség. Ez azt jelenti, hogy ha találnak egy esetet, akkor az érintett személy közvetlen környezetét be kell oltani.