„SOS le kell adnia az orvosoknak, hogy ki fogadna el Sinopharm-oltást. Felmértük a 60 év alattiak igényeit is, és szinte senki.”

„Kolléganőm orvosa 100 embernyi oltóanyagot kaphatna most a 2000 fő feletti körzetére, de összesen 19 ember kérte.”

„A 60 év alatti korosztályból eddig mindössze 3-an vállalták, hogy azzal oltsák őket.”

Különböző csatornákon több helyről érkeztek ilyen levelek kedd reggel a portálhoz budapesti háziorvosoktól, illetve velük dolgozók asszisztensektől, önkéntesektől. Több háziorvossal beszélve megtudták, hogy hétfő délután Sára Botond fővárosi kormánymegbízott mint az oltási munkacsoport vezetője levélben tájékoztatta őket arról, hogy április 25-én és 30-án „nagy mennyiségű, 1 millió honfitársunk oltására elegendő Sinopharm-oltóanyag érkezik hazánkba”, amit részben a háziorvosok között osztanak szét a praxisba regisztrált személyek száma alapján. 

Nem kérik ingyen

Arról is tájékoztatták az orvosokat, hogy az oltásokat a jövő hét elején, április 26–28. között kell beadni. A háziorvosoknak nagyon szűk határidőt adtak arra, hogy felmérjék, a körzetükben hány kínai vakcinára van igény. Kedd délelőtt már vissza is kellett küldeniük egy kitöltött táblázatot arról, hány adagot kérnek a praxisban és hányat oltópontokon beoltani.

A körlevél legérdekesebb része viszont az volt, hogy – háziorvosok elmondása szerint – minden eddigi vakcinás levéllel szemben tartalmazott egy ilyen mondatot: Tájékoztatom, hogy az Ön által végzett oltások esetében, oltásonként díjazásban részesül. Igaz, az nem derül ki a levélből, hogy az „oltásonkénti díjazás” pontosan hány forintot jelent, és azt mikor és hogyan tervezik kifizetni.

"Nagyon kilóg a lóláb, hogy ezt ennyire erőltetni kell”

Budapesten legalábbis, szinte általános az a tapasztalat, hogy igen, erőltetni kell. Egy budai háziorvos azt mondta: „a mi praxisunk is 2000 fölötti, ez alapján 90 adag vakcinát szignáltak ránk, két napunk lenne ezt eloltani, de egy nap van leadni, hogy mennyit igénylünk. Most 1200-1300 emberrel levelezünk, közülük 40-et sikerült »kikukázni« a kínaira, pedig már a 2000 után születetteknek is megírtuk, hogy jöhetnének”.

„Én ebben a Sinopharm-kampányban nem kívánok részt venni, nem tudom az embereknek azt mondani, hogy ezt ajánlom” – mondja a szintén fővárosi praxissal működő dr. Eörsi Dániel háziorvos. Azt mondja, azért, mert „orvosszakmailag nem nagyon vagyunk meggyőződve az oltóanyag hatékonyságáról”. Szerinte nagy különbség van a mostani és a februári helyzet között. Akkor a Sinopharm vakcináját vészhelyzeti forgatókönyv alapján engedélyezte hazánk. Ez abban a helyzetben igazolható volt, „én is támogattam, hiszen folyamatosan romlottak a járványmutatók és kevés volt az igazolt hatékonyságú vakcina”.

Ma viszont teljesen más a járványhelyzet és a vakcinaellátottság is, ezért már nem tartható fent továbbra is az az érv, hogy adjuk be, ha nincs is igazolt hatékonysága, mert egy bármilyen oltás is jobb, mint a betegség. Mostanra a járvány „nagyon szépen megy lefelé, és amellett, hogy megfogtuk a járványt, másrészt már van bőven oltóanyag, jön megfelelő mennyiségű igazolt hatékonyságú vakcina”. A rizikónak vélt populáció szerinte 90 százalékban át van oltva Magyarországon, „már 1990 után születetteket oltunk, innentől nem értem, miért kellene hazardírozni”.