A korábbi években megszokott volt, hogy a minisztériumok a vezető politikusoknak is fizettek folyószámla-költségtérítést annak kompenzálására, hogy a havi 1-1,1 milliós illetményüket nem készpénzben fizetik, hanem folyószámlára utalják. Ezen a gyakorlaton két éve kezdtek változtatni, miután kiderült, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban több tízezer forintos költségtérítést fizettek évente, miközben a Miniszterelnökségen évi 1000 forinttal kellett beérnie Orbán Viktor miniszterelnöknek. A 2011-ben kialakult kisebb botrány miatt a minisztériumok leépítették ezen kifizetéseket - egy kivétellel.

Az Emminél van rá keret

Az Emberi Erőforrás Minisztériuma (Emmi) még tartja a régi szokásokat és a deviza napidíjak, cafeteria-kifizetések között még megbúvik a "2013. évi folyószámla költségtérítés" címén kifizetett 10 ezer forint - derül ki a kormany.hu-ra feltöltött jövedelembevallásokból.

Balog Zoltán tárcavezető havi bruttó 1,1 millió forintos bére mellé jár a térítés, de ugyanígy megkapják az államtitkárok ezt a kiegészítést a havi bruttó 997 ezer forintjuk után - derül ki Hoffmann Rózsa vagy Szócska Miklós jövedelemigazolásból. Martonyi János külügyminiszter bevallásából az kiderül, hogy a külügyi tárcánál 2012-ben még 20 ezer forintos folyószámla költségtérítést fizettek, ám idénre ilyet még nem tüntettek fel.

Közbejött a tranzakciós illeték

A folyószámla költségtérítések ügye korábban azért kapott nagy figyelmet, mert a 2010-2012-es időszakban még bőven léteztek nulla forintos bankszámlák. Igaz, sokan a plusz kényelmi szolgáltatások miatt inkább megmaradtak a fizetős bankszámláknál.

A bankok azonban 2013-tól folyamatosan megszüntetik a nullás bankszámlákat, hiszen elkezdik áthárítani a kártyás vásárlásra kivetett közterhet is a tranzakciós illeték bevezetése illetve emelése miatt, így a folyószámla-költségtérítés új értelmet kap. Az érintettek jövedelméhez és egyéb juttatásaihoz (például Hoffman Rózsa esetében a Skoda Superb szolgálati autóhoz, a 72 négyzetméteres bérelt lakáshoz, illetve évi 200 ezer forintos cafeteria-kerethez) képest ez persze aprópénz, de nincs túl jó üzenete.

QP | Quality Placement