Az Európai Unió tagállamai még nem állapodtak meg arról, hogy a nyári vagy a téli időszámítást véglegesítsék-e, miközben a világjárvány jelentős mértékben megváltoztatta az emberek napi életmódját - derül ki a Magyar Alvás Szövetség állásfoglalásából, amit a hvg.hu idéz. A szervezet szerint e negatív hatások nem kímélték az alvási szokásokat sem, kevesebbet és egyre nyugtalanabbul alszunk.

A polémia, hogy a nyári vagy a téli időszámítás legyen-e, egyelőre a közbeszédben téma, mindenki az egyéni véleményét hangoztatja. A végső döntéséhez az érintett országok kormányainak össze kellene hangolniuk az elképzeléseiket.

Az alváskutatási tapasztalatok, a baleseti statisztikák és még sok minden más arra figyelmeztet bennünket, hogy az eredeti időzónánknak megfelelő idő visszaállítása lenne a legésszerűbb élettani, egészségügyi szempontból: évezredek óta élünk ebben a rendszerben, és ez a jelenlegi téli időszámításnak felel meg Magyarországon.

Az órákat legközelebb most hétvégén, szombatról vasárnap virradóra kell majd visszaállítani, ezzel állunk át a téli időszámításra. Lehet, hogy utoljára.