Úgy látszik, tartogatott még meglepetést ez az év a hazai bankok számára, melyek gőzerővel készültek a csak néhány társadalmi csoport számára elérhető Moratórium 2-re, ehhez képest a miniszterelnök mai bejelentése szerint július 1-jéig mindenki maradhat a törlesztési moratórium hatálya alatt - állapította meg Veres Patrik, a Bank360 szakértője.

Orbán Viktor kormányfő másik bejelentése, mely szerint lakásfelújításra fordítható kedvezményes hitel válik elérhetővé a családok számára, egy már bejelentett lakásfelújítási támogatási csomagot egészít ki.

A kormány így próbálhatja orvosolni azt a helyzetet, hogy a kedvezményes hitel nélkül viszonylag magas, hatmillió forintos önerőre lett volna szükség a lakásfelújítási támogatás igénybevételéhez - mondta el az elemző.

A támogatást az állam ugyanis csak a felújítást követően fogja folyósítani, ráadásul - egyéb megkötések mellett - csak az összes költség felét, legfeljebb hárommillió forintot fedeznek a felújításra költött kiadásokból.

Bár sok még a nyitott kérdés a kedvezményes hitel körül, de az jelentős könnyebbséget jelenthet majd a családok számára. A Bank360 személyi kölcsön kalkulátora alapján ugyanis jól látszik, hogy egy hatmillió forintos személyi kölcsön THM-e 10-13 százalék körül mozog, így egy háromszázalékos hitel háromszor-négyszer olcsóbb, mint egy piaci árazású.