Olyan kormányunk lesz, amelyben 14-en lesznek, amelyben hét profi politikus lesz, és mintegy hét olyan ember kap helyet, akik a politikán kívül gyűjtötték össze a tapasztalataikat és váltak elismertté - mondta a miniszterelnök.

A most megalakuló kormányban három miniszterelnökhelyettes lesz: Semjén Zsolt KDNP-elnök általános miniszterelnök-helyettes lesz, aki ezúttal az egyházakért és a Magyarországon élő kisebbségekért is felelős lesz, Pintér Sándor, aki a nemzetbiztonságért felelős miniszterelnökhelyettes lesz és Varga Mihály, aki a gazdaságért felelős miniszterelnökhelyettes lesz.

A most felálló Miniszterelnöki Kormányirodáról Orbán elmondta, hogy itt történik majd meg a minisztériumok közigazgatási államtitkárainak koordinálása, ide kerül a Kehi - kormányon belüli pénzügyi gazdasági ellenőrzéséért felelős hivatal - és itt működik majd egy egységes hírszerzési központ is.

A negyedik Orbán-kormány első konkrét lépései a miniszterelnök szerint a 7. alkotmánymódosítás beterjesztése, illetve a Stop Soros törvénycsomag elfogadása lesz.

Arra a kérdésre, hogy mit ért azon a kijelentésén, hogy most nem csak vezetni, hanem irányítani is szeretné a kormányt, elmondta, hogy korábban a kormány közvetlen működtetésétől bizonyos feladatok elvonták az erejét. Példaként a Bokros csomagot, a 2008-as válságot említette, amely után új alkotmányt kellett elfogadni, illetve a migrációs válságra utalt. Orbán Viktor szerint most nem lesz olyan rendkívüli esemény, ami eltérítené az energiáit a kormány irányításától, így lehetőség lesz arra is, hogy fontos és konkrét feladatokat adjon, amelyek végrehajtását be is hajtsa.

Régi vágású kereszténydemokrácia épül

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy régi vágású kereszténydemokráciát építenek, aminek szerinte megvannak az európai hagyományai és gyökerei és amelyben az emberi méltóság a legfontosabb, a hatalmi ágak szét vannak választva, a szabadság egy feltétlen érték, a családokat támogatják, a globális ideológiákat elvetik, hisznek a nemzet fontosságában, küzdenek a teljes foglalkoztatottságért, fontosnak tartják a nők egyenjogúságát, és nem akarnak olyan változásokat, amelyek az antiszemitizmus erősödésével járnának az országban.

Orbán szerint a fontos célok sem változtak: ezek között a teljes foglalkoztatottságot, munkaalapú gazdaságot, a gyerekeket nevelő családok támogatását, valamint a nyugdíjak értékének megtartását és emelését, a bérek emelését és az ország biztonságának megtartását említette.

Csigavér

Arról, hogy szerdán miről egyeztetett az Európai Néppárt vezetőivel, Orbán azt mondta: a jövő évi uniós választás témájáról, a migrációról volt szó.

A kormányfő a következő EU-s költségvetésre vonatkozó tervekről beszélve úgy vélte: a legfontosabb tanács, a "csigavér", hosszú lesz ugyanis a vita. A hét évre szóló közös költségvetést egyhangúlag kell megalkotni, amíg "a magyarok azt nem mondják, hogy mehet, addig nincs költségvetés" - jegyezte meg.

A miniszterelnök ugyanakkor kijelentette: nem támogat olyan európai uniós költségvetést, amelyben elveszik a pénzt a gazdáktól, a kutatás-fejlesztéstől, valamint a regionális fejlesztésektől, és odaadják azoknak az országoknak, amelyek beengedték a migránsokat. Szerinte a migránsoknak "egyetlen centet" sem kellene adni, azt mindenki oldja meg a saját büdzséjéből. Hozzátette továbbá, hogy a mezőgazdaságra fordított összegek csökkenését sem támogatja.

Az EP-választás egy nagy népszavazás lesz a bevándorlásról

Orbán ugyanakkor azt is gondolja: az EP-választás ezért egy "nagy népszavazás" lesz a bevándorlásról.

A miniszterelnök  szerint a migráció nem emberi jogi, hanem nemzetbiztonsági kérdés, ezért úgy kell eljárni, hogy aki migrációs kérdéssel akar foglalkozni, annak a nemzetbiztonságtól meg kell kapnia a hozzájárulást a tevékenységéhez. Az illegális bevándorlást támogató nem magyar állampolgároknak pedig ki fogják tenni a szűrét az országból - szavai szerint erről szól a "Stop Soros".

Képünk forrása:  MTI Fotó: Koszticsák Szilárd