Az S&P 500 index 11 szektora közül az energiaszektor 54 százalékot erősödött az idén, míg a többi örült, ha egyáltalán pluszban tudott maradni, míg éves távlatban ez egyébként egyetlen másik ágazatnak sikerült – derült ki a VG.hu cikkéből. Mint írják, a drasztikusan megemelkedő energiaárak nagyon jót tettek teljesítményének, hiszen év eleje óta az S&P 500 vonatkozó indexe 54 százalékos pluszt tudott produkálni.

Az S&P 500 az energiaszektorba sorol minden olyan céget, amely olaj-, gáz-, szén-, illetve egyéb üzemanyagok előállításával, marketingjével, szállításával, kereskedelmével vagy az ezekhez szükséges eszközök előállításával foglalkozik. Az ágazat már 2021-ben is a legjobban teljesítő volt az S&P 500 által mért iparágak közül, tavaly is 54 százalék feletti növekedést ért el, ami gyakorlatilag azonos az idei év mindent elsöprő sikerével. 

Az S&P 500 index alakulása az elmúlt évben
Az S&P 500 index alakulása az elmúlt évben (Forrás: TradingView)

A VG.hu cikkéből az is kiderül, hogy az idén legjobban teljesítő energiaipari cégek sorát az Occidental Petroleum vezeti részvényárfolyamának 139,7 százalékos növekedésével, majd az EQT és a Hess következik, papírjaik 94 százalék feletti felértékelődésével. Hozzáteszik, hogy a 10 legjobb eredményt elérő cég közül még a tizedik árfolyama is 71 százalék felett növekedett.

A 11 ágazat versenyében egyébként a közüzemi szektor futott be a második helyre, a maga 0,74 százalékos növekedésével, a harmadik legjobban teljesítő pedig az egészségügy lett, -0,93 százalékos teljesítménnyel. Tehát már a dobogó harmadik helyén esést elkönyvelő szektor szerepel, ugyanis összességében az S&P 500 indexe 16 százalékot esett az idén.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!