Habár a bíróság előtt megígérte, mégsem adta ki az orosz és a kínai vakcina magyarországi engedélyezésének dokumentumait az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI)- írta meg a Népszava.

A Transparency International (TI) Magyarország még februárban kérte a Szputnyik V és a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinájának engedélyezésével kapcsolatos iratokat. A szervezet vezetője, Ligeti Miklós szerint az sem volt rendben, hogy az OGYÉI a rendelkezésére álló 15 nap heylett 90 napra kitolta a kérdésekre a válaszadása idejét, de az Intézet a bíróságra vitt ügyben azt is ígérte, hogy kiadja a kért dokumentumokat, ha a pert a TI szüönetelteti.

Ez utóbbi megtörtént, az OGYÉI mégsem teljesítette az ígéretét, ám az ígért dokumentumok helyett a múlt héten egy újabb levélben az OGYÉI azt közölte: a per folytatása mellett döntöttek - írja a lap.

A történet előzménye, hogy a kormány által megrendelt két vakcina nem rendelkezik (rendelkezett) európai uniós és magyarországi engedéllyel, de erős kormányzati sürgetés után, a külső szakértők aggályai ellenére kapott az orosz vakcina felhasználási engedélyt az OGYÉI-nél.